Datum objave: 15. Srpanj 2014

Upisi u srednje škole: U Šibeniku iznimno veliko zanimanje za četverogodišnja strukovna zanimanja

Nina Medić
Nina Medić

Farmaceut, Tehničar za poštanske i financijske usluge i Hotelijersko- turistički tehničar pri vrhu su najpoželjnijih usmjerenja u šibenskim srednjim školama. Veliki interes standardno vlada u Ekonomskoj školi te u Gimnaziji. Trogodišnja strukovna zanimanja najmanje su popularna pa se u srednjoj Strukovnoj školi u Šibeniku nije popunilo niti šest mjesta za zanimanje stolara.

Iako će rezultati upisa u srednje škole službeno biti objavljeni u petak, sve škole već imaju neslužbene podatke o upisima jer su od 11.srpnja objavljene konačne ljestvice poretka, a kandidati svoj upis moraju potvrditi u razdoblju od 14. do 18. srpnja.

Najbolje rezultate upisa za vrijeme postojanja škole bilježi  Prometno tehnička škola Šibenik. „Nikada u povijesti nismo imali tako veliki interes, a još jedan vrlo zanimljiv podatak je da je većini učenika upis u naša zanimanja bio prvi izbor“, kazao je Zdravko Peran, ravnatelj Prometno tehničke škole Šibenik.

Tako je za smjer Tehničar za poštanske i financijske usluge popunjeno 24 od 24 mjesta, dok je čak za 52 učenika  upravo taj smjer bio prvi izbor na popisu pri upisu u srednje škole. Popunjen je i smjer Tehničar cestovnog prometa (21/21), a 49 učenika je upravo taj smjer stavilo na popis kao prvu želju za upis. U Pomorske nautičare upisalo se 26 učenika, koliko škola i prima, te za Vozače motornih vozila gdje su popunjena 24 od 24 mjesta.

Zdravko Peran iznio je još jedan zanimljiv podatak, a to je da su i učenici na dnu popisa primljenih imali izuzetno dobar školski uspjeh.  „Zadnju učenik na popisu za Pomorske nautičare imao je 51 bod, zadnji na popisu Tehničara cestovnog prometa 48 bodova, te isto toliko i zadnji na popisu za smjer Tehničar za poštanske i financijske usluge. Iznimno smo zadovoljni rezultatima i mislim da brojke  dovoljno govore“, kazao je Peran.

 

U Medicinskoj i kemijskoj školi najveći interes bio je za smjer Farmaceut gdje je kako doznajemo od Ankice Lambaše Spahije, ravnateljice, interes za upis iskazalo 400 učenika, međutim slobodno je samo 28 mjesta. Medicinskih sestara primali su 26 koliko je i popunjeno, kao i za Fizioterapeute.

„Kako imamo i nešto ponavljača tražit ćemo dopusnicu za proširivanje razreda. Za sve naše smjerove uvijek postoji veliki interes, ali nažalost mi nemamo uvjeta  jer smo poprilično ograničeni  prostorom pa za veći broj učenika jednostavno nema mjesta. To nikako nije dobro jer se učenici nakon što završe našu školu vrlo lako zapošljavaju i bez upisivanja fakulteta“, napominje Lambaša Spahija.

Sve je popunjeno i u Ekonomskoj školi Šibenik; dva razreda Ekonomista po 24 učenika, jedan razred Upravnih referenta od 24 učenika te jedan razred Komercijalista od 26 učenika.  „Jako smo zadovoljni, rezultati su iznad očekivanja. Ne znam zašto učenici i njihovi roditelji biraju našu školu ali pretpostavljam da je to zato što su prepoznali kvalitetu škole, a nakon što je završe u mogućnosti su polagati državnu maturu i ići na fakultet“, kazala je Dijana Vodanović, vršiteljica dužnosti ravnateljica srednje Ekonomske škole Šibenik.

 

Srednja strukovna škola Šibenik popunila je smjerove za Agroturističkog tehničara gdje primaju 22 učenika, zatim za Kozmetičare također 22 mjesta. Isti broj učenika upisati će se i u frizere, dok je 20 od 20 mjesta popunjeno u razredu Prodavača.

„Jedino zanimanje koje je ostalo nepopunjeno je ono za stolara. Od šest slobodnih mjesta, popunjena su tri. Ovaj problem ostaje isti godinama. Učenici su nezainteresirani za trogodišnja zanimanja koja su inače vrlo tražena na tržištu rada. Mislim da je to dublji problem čije rješenja treba tražiti u današnjem društvu“, smatra Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole Šibenik.

 

Sva mjesta gotovo su popunjena i u Turističko- ugostiteljskoj školi Šibenik, a Senka Dodig izuzetno je zadovoljna rezultatima. „Imali smo fantastičan odaziv za smjer Hotelijera gdje je 100 učenika upravo taj smjer stavilo kao prvi izbor tako da smo odmah popunili svih 56 mjesta. Popunjen je i razred kuhara, kojih primamo 20, jedino je par mjesta, jedno do dva, ostalo u razredu konobara“, napominje Dodig. „Smatram kako je dosta roditelja i učenika prepoznalo našu školu upravo zbog stranih jezika koji su danas vrlo traženi. Inače naša škola je jedina u županiji koja podučava tri živa strana jezika“, kazala je Dodig.

 

Veliki interes standardno vlada za Gimnaziju Antuna Vrančića gdje su popunjeni opći, jezični i matematički smjer, dok je nekoliko mjesta ostalo prazno jedino u klasičnom. „Odaziv je očekivan, kao i prošlih godina, s tim da smo jako zadovoljni rezultatima upisa s obzirom na činjenicu da je u Šibensko-kninskoj županiji broj djece koja se upisuju u srednje škole smanjen za tristo u odnosu na prošlu godinu“, kazala je Ivanica Belamarić. Ipak napominje kako ima osjećaj da zadnjih godina postoji veći interes za upis u četverogodišnja strukovna usmjerenja. „Mislim da je to zbog toga jer u tim školama nakon četiri godine obrazovanja djeca imaju zanimanje i mogu raditi, dok nakon završene gimnazije ipak moraju na fakultet.“

 

Industrijsko-obrtničku školu Šibenik te Tehničku školu Šibenik nismo bili u mogućnosti obuhvatiti našim kratkim istraživanjem pa ćemo rezultate objaviti naknadno.

 

FOTO: srednja.hr

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3