Datum objave: 20. Listopad 2015

U Mandalini se osniva Veteranski centar Šibenik - projekt vrijedan 20 milijuna eura

Šibenik News
Šibenik News

 

Danas je u Šibeniku predstavljen Projekt uspostave Veteranskog centra Šibenik, jednog od ukupno četiri centra koja bi se trebala graditi u Hrvatskoj. Za provedbu Projekta osigurano je 20 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a centri će imati za cilj premostiti „prazan prostor“ između skrbi koja se pruža unutar zdravstvenog sustava i one koja se pruža unutar centara za psihosocijalnu pomoć, a odnosi se na mjere socijalne integracije ciljane populacije.

O razlozima osnivanja, metodologiji odabira lokacije, značenju centra za Grad Šibenik i braniteljsku populaciju, te trenutnim aktivnostima vezanim za pokretanje i izgradnju centra na području vojarne Bribirskih knezova, predstavnicima i članovima udruga braniteljske populacije, ali i predstavnicima gradova u Šibensko-kninskoj županiji i predstavnicima medija obratili su se ministar branitelja Predrag Matić, gradonačelnik Željko Burić i voditeljica projekta Mihaela Marić, kao i suradnici na projektu. Na današnjem predstavljanju projekta nazočili su i saborski zastupnici Ivan Klarin, Franko Vidović i Ingrid Antičević, šibenski biskup msgr. Ante Ivas, zamjenik župana Zoran Smolić, zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer , načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić te predstavnici braniteljskih udruga koje djeluju na području grada i Šibensko- kninske županije.
„Ministarstvo branitelja donijelo je odluku o osnivanju četiri Veteranska centra u RH, dva u kontinentalnoj Hrvatskoj - Daruvar i Petrinja, te dva u Jadranskoj regiji- Šibenik i Sinj. Prilikom odlučivanja o lokacijama za centre, utvrdili smo da je Šibenik pogodna lokacija za takvu ustanovu zbog jako dobre bolnice u gradu, te blizine novoosnovane Veteranske bolnice 'Hrvatski ponos' u Kninu, te da su dostupni različiti sadržaji i aktivnosti u samom Gradu.“, kazao je ministar branitelja Predrag Matić, te naglasio kako je za provedbu Projekta osigurano 20 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić izrazio je zadovoljstvo što će ovim projektom Šibenik, kao jedan od gradova heroja Domovinskog rata, pružiti dodatnu skrb za braniteljsku populaciju i njihovu integraciju u društvo, a u Veteranskom centru, koji će se oslanjati na šibensku bolnicu, otvorit će se nova radna mjesta. „Već kod prvog kontakta s predstavnicima Ministarstva branitelja nismo dvojili; lokacija Bribirskih knezova upravo i zbog blizine planirane Nove bolnice u Šibeniku, idealna je za gradnju Veteranskog centra, a uklapa se i u plan razvoja zdravstvenog turizma na čijoj realizaciji radimo. Šibenik ovaj centar zaslužuje, jer nikada ne smijemo zaboraviti upravo njegov doprinos u obrani Hrvatske.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.
Razmišljalo se o dvije lokacije za izgradnju, a na prijedlog Grada Šibenika, prihvaćena je ona u Mandalini jer bivša vojarna Jamnjak nije imala odgovarajuću komunalnu infrastrukturu. S obzirom na to da je odabrana lokacija u vlasništvu RH, pokrenut je postupak prijenosa iste na korištenje Ministarstvu pri Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.
„Veteranski centri su ustanove smještajno-rehabilitacijskog tipa u kojima će se provoditi preventivni psihosocijalni programi, radna terapija, razni oblici sportske rekreacije te će se korisnicima omogućiti sudjelovanje u kulturno–zabavnim i obrazovnim programima. Također, pružat će i savjetodavnu pomoć i podršku populaciji u potrebi u područjima poput zaštite prava ratnih veterana, članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i civilnih žrtava Domovinskog rata, njihova zapošljavanja, uključivanja u zadružno poduzetništvo i djelovanje udruga branitelja, upravljanja novcem, upravljanja stresom itd., što će povećati društvenu uključenost ciljane populacije i aktivno sudjelovanje u životu zajednice.“, pojasnila je Mihaela Marić, voditeljica projekta.
Doktorica Vlatka Erak, voditeljica Odjela psihijatrije OB Šibensko- kninske županije naglasila je da je ovo projekt koji će poboljšati kvalitetu života branitelja, a pružit će i pomoć njihovim obiteljima koje su često zahvaćene traumatičnim situacijama.
Ministarstvo branitelja izradilo je programsko rješenje za budući Veteranski centar kojeg su predstavili vanjski suradnik na projektu Zvonimir Kalčik, i arhitekt Bogomir Hrnčić, te je u postupku izrade i idejno rješenje za navedenu lokaciju.

Iz kategorije: Vijesti