Datum objave: 12. Veljača 2016

Karamarko poručio s proslave u Šibeniku: Ne mogu gledati da su Hrvati gladni, to nije normalno

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uvijek će imati Boga, Franju Tuđmana, domovinu, Domovinski rat, branitelje, a naposljetku i Šibenik kao svoju (gotovo) neosvojivu utvrdu i tako već više od dva desetljeća što se Krešimirovog grada tiče. Upravo je u petak, 12. veljače, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku obilježena 26. obljetnica osnutka HDZ Šibensko – kninske županije i grada Šibenika kojoj je prisustvovao prvi čovjek stranke i prvi potpredsjednik Vlade RH, Tomislav Karamarko.

 

 

Ipak, prvi se okupljenim članovima stranke, kao i stranačkim partnerima iz susjednih županija predvođenih Božidarom Kalmetom te ministrima iz HDZ-ovih klupa poput ministra zdravlja Darija Nakića obratio župan šibensko – kninski, Goran Pauk čije obraćanje nije prošlo bez spomena legendarnog usklika 'Oba su pala'.

- Trebamo biti razumni, trebamo svoje osobne interese podrediti nacionalnim interesima pa makar nam to u tom trenutku ne odgovaralo. Ali to je prvi prioritet. Prioritet u ime onih koji su se borili za ovu državu, u ime doktora Franje Tuđmana, ali i branitelja jer da nije bilo njih ne bismo se mi veselili 26. obljetnici HDZ-a, niti bismo slavili Hrvatsku državu – kazao je župan Pauk, koji je baš poput stranačkog kolege, gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, trenutak za mikrofonom, a pred licem drugog čovjeka hrvatske Vlade, Karamarka, iskoristio da uputi apel za spas Tvornice lakih metala, TLM-a.

 


- Moji sugrađani očekuju da sad riješimo ono što se desetljećima nije uspjelo, da riješimo i ne ponavljamo pa na prvom mjestu apeliram, molim kao građanin Šibenika ne kao gradonačelnik da ova vlada riješi i pomogne riješiti problem TLM –a – kazao je Burić, dodajući da će tek tada Šibenik biti u punoj snazi.

 

Podsjetio je Burić okupljene i da je HDZ pobjednik svih posljednjih izbora te da se u Šibeniku, HDZ-ovoj jadranskoj prijestolnici, slavi u posebnom ozračju.
- Ne volim upotrijebiti termin vlast nego odgovornost za upravljanje. Mi smo preuzeli odgovornost za upravljanje Šibenikom. Što imamo nakon 2,5 godine?! Prekratko je to vrijeme i nećemo nabrajati i nije mjesto da se hvalimo među našima, oni to jako dobro znaju, ali nešto moram naglasiti. Nakon 2,5 godine sačuvali smo obraz, ponos i dignitet. Ono što je u politici jako teško, kazali smo našim građanima da smo sve ono što smo prije 2,5 godine obećali, to smo i napravili. Sve je opipljivo, sve je stvarno. Nije to magla, kako volimo reći, nije to PR – pohvalio se šibenski gradonačelnik.

 


Pun riječi hvale za svoju stranku pa i županiju bio je još jedan u nizu govornika u slavljeničkoj noći, predsjednik županijskog ogranka HDZ-a, Nediljko Dujić koji je stvaranje nezavisne države Hrvatske kao i obranu iste u Domovinskom ratu nazvao velikim djelima svoje stranke. Dodao je da vjeruje u hrvatski narod, svoju stranku i izgovorene riječi. Pričao je o stručnosti, poštenju, marljivosti, odanosti i domoljublju kao kvalitetama stranke čije boje zastupa.


- Ni po čemu ova županija ne zaostaje za drugima. Samoodrživa je, pokazala je kod projekata, domaćih i onih gdje smo povlačili sredstava iz EU fondova da znamo, hoćemo i možemo. Vjerujem da država koja smatra da joj je puno županija, općina i gradova, na kraju, treba postaviti pitanje treba li biti država – komentirao o je Dujić problematiku oko regionalizacije, odnosno možebitnog ukidanja pojedinih županija gdje budućnost Šibensko – kninske visi o babinom zubu.

 

 

Osvrnuo se i na glasine o unutarstranačkim diobama uoči skorašnjih izbora te je, poput kolege mu Gorana Pauka, ponovio da podjele na postoje.
- Poslat ću poruku s ovog mjesta. Ovih se dana šuška o našim izborima. Neki nas svrstavaju u tabore, jedne na jednu stranu, druge na drugu. Poručujem da smo svi u istom timu, timu Hrvatske demokratske zajednice – kazao je gradonačelnik Skradina, Nediljko Dujić.

 

 

Nakon njega, stranačkim kolegama i simpatizerima stranke, obratila se i Josipa Rimac, nekadašnja gradonačelnica Knina, uz Andreu Vodanović jedna od dvije žene koje su stale za govornicu. Slavljeničko ozračje kraju je priveo sam predsjednik stranke, Tomislav Karamarko koji nije zaboravio podsjetiti na slavnu prošlost Hrvatske demokratske zajednice prije negoli je prešao na sadašnji trenutak u kojem je pozvao na jedinstvo.


- Mislite na druge. Mislite više na druge. Pogledajte oko sebe, svoje susjede. Ovo nema veze sa nikakvim strankama, s ničim. Ovo ima veze s našim kršćanskim odgojem, odnosom, možda i osjećajima, emocijama. Ne mogu gledati da su Hrvati gladni. Ne možemo biti prinčevi, kraljevi na zgarištu jer to nije normalno – poručio je Karamarko čiji je put do mjesta prvog potpredsjednika Vlade RH bio pomalo klizav i tek ga konkretnim djelima treba opravdati.


-Pripremili smo program. Vidjeli ste sami, sve ovo s Vladom predugo traje. Pristali smo na sve, ali naravno, poštujući dignitet naše stranke, da bismo bivšu vlast Zorana Milanovića i njegove nesposobne ljude maknuli. Sve smo napravili i kad su rekli da žele nestranačkog premijera, razmišljao sam ravno 36 sekundi – otkrio je Karamarko, dodajući da mu je od dodavanja obnašanja funkcije premijera u životopis bila važnija budućnost Hrvatske.

 


-Pričamo o problemima u Šibeniku, ali to nisu samo problemi tu. Da je barem Šibenik sam, ali svugdje je tako – utješio je predsjednik stranke župana Pauka i gradonačelnika Burića koji su mu uputili apel za spas TLM-a i Jadranske banke. Pričao je Karamarko i u hvalu domaćeg turizma pa je spomenuo kako se u šibenskim, odnosno jadranskim hotelima turistima nude talijanska blitva, mađarski krumpiri i kineski češnjak.


No najveći pljesak publike dobio je za ovo: - Ne možemo dopustiti da se u ovoj zemlji bogati 50 ili 100 ljudi, a 500 tisuća ljudi živi u siromaštvu. To nećemo dopustiti – uskliknuo je Karamarko pred kraj svečane proslave 26. obljetnice HDZ-a na tlu županije i Šibenika kao jednog od administrativnih središta iste.

 

 

 

Piše: Snježana Klarić
 

Iz kategorije: Vijesti