Datum objave: 02. Travanj 2016

Nedovoljno dobar za Šibenik: Međunarodno priznat Animation Shots program pred gašenjem

Šibenik News
Šibenik News

Animation Shots, kako mu sam naziv sugerira, program animacije u Šibeniku u organizaciji tima koji stoji iza Međunarodnog festivala animacije Supertoon, zamišljen kao cjelogodišnji program (zasad) prestaje s djelovanjem.

 

Nakon samo tri održana vikenda na radost djece koja su sudjelovala u edukativnim radionicama i odraslih koji su posjećivali program, Animation Shots odlazi na prisilnu pauzu.

 

Problem je – izostanak podrške od strane Grada Šibenika koja se, naravno, očituje u nefinanciranju istog usprkos činjenici da su gradske vlasti prilikom razgovora s organizatorima jasno, kako kažu Slave Lukarov i Matko Trebotić iz Supertoona, dali do znanja da je upravo program Animation Shotsa ono što gradu nedostaje izvan turističke sezone, a to je, dakle, cjelogodišnji program koji bi Krešimirov grad izveo iz zimske depresije kad se u gradu, pod milim bogom ne događa ništa ili jedva išta.

 

Animation Shots je sve ono što smeta kulturu na nacionalnom nivou, ono je edukativnog karaktera, spada u sferu izvan institucionalnog, nazovimo, školstva a da ne govorimo o tome da je riječ o nezavisnoj kulturi. Dakle, ako ne valja Hrvatskoj, što bi valjalo Šibeniku.

 

MALO MI TREBAŠ, PA MI NE TREBAŠ

 

Ono što entuzijaste, koji se spremaju treće ljeto zaredom od 24. do 27. srpnja svesti globalnu animaciju na nekoliko šibenskih trgova, smeta nije toliko činjenica da im nisu odobrena sredstava iz gradskog proračuna (na kraju krajeva, nisu jedini koji nisu dobili ništa) koliko to što u nijednom trenutku nije objašnjeno – zašto su izgubili podršku koju im je, u međuvremenu, pružilo osam drugih zemalja svijeta.

 

- Koncept Animation Shotsa razvijen je krajem prošle godine i čim smo došli do zaključka što želimo napraviti obratili smo se Gradu Šibeniku. U razgovoru je ustanovljeno da je to smjer u kojem Grad želi ići, da je svjestan da mu nedostaje cjelogodišnji program i ohrabreni takvim zaključcima nastavili smo razvijati program. To bi značilo da smo kontaktirali različite festivale iz različitih zemalja, napravili smo tim od osam festival iz osam zemalja. Stupili smo s njima u kontakt, dobili od njih pismo potpore, dogovorili razmjenu projekata … – nabraja Petar Trebotić iz organizacije.

 

Međutim, sve to palo je u vodu, nakon što su izašli rezultati Natječaja Grada Šibenika o dodjeli financijskih sredstava iz proračuna grada za potrebe u kulturi na čijem se popisu nije našao Animation Shots.

 

Do izlaska rezultata, u Šibeniku su se održale dvije radionice na koje su svi oni kojima je naposljetku i namijenjena odlično reagirali. Napravljeni su prvi crtići, izrađeni prvi uređaji, pokazalo se na djelu da program ima smisla.


-Najveći problem s kojim smo se susreli je taj što smo sve dosad financirali iz vlastitih sredstava no došli smo do zaključka da ne možemo tako dugoročno nastaviti – kazao je Trebotić.

 

- Grad Šibenik za vaninstitucionalnu, nezavisnu kulturu izdvaja samo jedan posto od cjelokupnog iznosa koji izdvaja za kulturu, ali nećemo o tome jer priča o tome nije samo naša priča budući da pretpostavljam da mnoge udruge, da mnogo programa koji su se prijavili na Natječaj nisu dobili, da neki jesu dobili, samo su vjerojatno dobili sredstava koja su premala za njihove programe i pitanje je što oni s tim sredstvima mogu. Nama je važnije da li je moguće dobiti izvještaje o ocjenjivanju tih programa. Prvenstveno zato što smo sigurni da ćemo nastaviti, nama je potpuno logično da razvijamo program tijekom cijele godine, ali potrebno nam je vidjeti u kojim smo stavkama imali manje bodova da bismo to mogli popraviti, da vidimo što Gradu treba da bismo na idućem natječaju bili konkurentni s programom za koji smatramo da ga u gradu nema – međunarodni je projekt, potreban je za razvoj kulture, bavi se likovnošću ne samo animacijom. Mislimo da bi to bilo korektno ne samo prema nama, nego prema svima koji radimo da vidimo na čemu moramo raditi, da vidimo što Grad hoće – objasnio je Slave Lukarov, jedan od onih koji je u Šibenik stigao slavne 2014. godine kada je kultura u Šibeniku još imala smisla.

 

Međutim, ono o čemu Slave Lukarov i njemu slični nisu razmišljali je činjenica da u Gradu ne postoji konkretna strategija razvoja kulture u Šibeniku ni za period od mjesec dana, a kamoli za cijelu godinu pa samim time nelogično je od gradske uprave tražiti odgovor na pitanje – što vi hoćete kad vam naši programi nisu dovoljno dobri?!

 

TKO PITA NE SKITA

 

-Smatramo da svi koji su se prijavili na natječaj to moraju tražiti. Mislim, ovo nije trenutak u kojem se netko ljuti na nekog, da tražimo nešto ekstra. Mi na drugim natječajima, npr. od HAVC-a dobijemo obrazloženje za svaki program. Svi koji dobivaju novac iz gradskog proračuna trebali bi dobiti obrazloženje. To su dvije, tri rečenice o tome što je dobro, a posebno što je loše jer nam je svima u cilju da radimo što bolje programe i ne samo bolje programe nego programe koji su u skladu s potrebama grada. To pitanje treba postaviti i mi smo odlučili pitati. I, ako je potrebno, nagovorit ćemo druge – objašnjava Lukarov, dodajući da se prijavljuju i na niz drugih natječaja s nizom drugih projekata i većinom bivaju odbijeni, tako da im odbijenica Grada Šibenika nije osobita novost, a njegovo mišljenje dijeli i Trebotić.


- Nismo prošli, ok. Može biti nešto krivo u programu, ali što, zašto, kako da dobijem podršku, što trebam napraviti? To su pitanja na koja bi svaki smisleni grad trebao dati odgovor ukoliko dogodine želi bolji program i svaki predlagač to bi trebao pitati jer svi mi koji smo ispunjavali prijavnice trudili smo se to napraviti što smo bolje mogli i tada nam se to činili odlično, ali s nekim odmakom i kad ti netko ukaže na nešto, kad dobiješ obrazloženje, stvari su ti jasnije. Sad tražimo odgovor da znamo što trebamo popraviti. Mi ćemo to pitanje postaviti i mislim da od tih pitanje ne treba bježati - tvrde.

 

Jedan od ukupno cca 12 posto koliko Grad iz proračuna izdvaja za kulturu mizeran je iznos posebno za grad koji se kiti bogatom kulturom ne uzimajući pri tom u obzir da kultura nije mrtvi kamen tvrđave (taman ih bilo četiri) kulturu baš kao i grad čine ljudi. Ljudi proizvođači kulturnih programa za ljude korisnike kulturnih programa. Svi oni skupa su – kultura, a imati razvijenu kulturu koja nije prolazna kao što su prolazne turističke sezone od ljeta do ljeta par mjeseci,  znači odgajati naraštaje u ozračju prepunom kulturne ponude, što raznolikije to bolje.

 

- Najviše nam je žao što dolazi do prekida programa i to zbog onih koji rado posjećuju projekcije, zbog sve one djece koja je pokazala želju da se time bavi, da bi voljela nešto naučiti. No dolazimo do trenutka da ukoliko nam iz fondova Eu odobre sredstva za projekt mi ćemo se morati zahvaliti jer taj isti projekt nisu prepoznali unutar samog grada koji je u tom slučaju obvezan financirati, a bez čega ne možemo zatvoriti financijsku konstrukciju. Sve to pada u vodu kada morati objasniti da sam grad u kojem ste spremni izvoditi projekt, u stvari, pokazuje da nije zainteresiran za takvo nešto. U krajnjem slučaju, ispadamo malo neozbiljni prema svim tim partnerima iz raznih zemalja kojima moramo reći da je super što smo se dogovorili, što smo stvorili savez animacije na ovom području, ali da u gradu iz kojeg je to sve poteklo nismo naišli na razumijevanje – govori Trebotić, dodajući da su itekako svjesni da svaki projekt znači i financiranje iz vlastitih sredstava, partnera i sponzora, no i da ne odustaju od ideje da će Grad pronaći način da sudjeluje u programu međunarodne razmjene kulture na planu animiranog filma, a sve s ciljem razvijanja publike pa i kreatora animacije jer krajnji cilj Animation Shotsa baš kao i Supertoon je omogućiti Šibeniku jednu umjetničku školu kakva bi bila škola animacije.
 

 

 

 

Piše:Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti