Datum objave: 25. Travanj 2016

FOTO: Malom Šibeniku značajna uloga u najsvetijem što jedan kontinent ima

Šibenik News
Šibenik News

Drugi najvažniji praznik u dalekoj Australiji – ANZAC Day (Australian and New Zealand Army Corps) primjer je kako oprostiti ratna stradanja, ali ne zaboraviti strahote i dostojanstveno obilježiti doprinos izgubljenih i stradalih života u ratu što ovih dana Veleposlanstvo Australije u Republici Hrvatskoj pokazuje na konkretnom primjeru u Šibeniku.

 

Veleposlanstvo predvođeno Nj.E. Susan Cox doputovalo je u Krešimirov dan povodom obilježavanja Dana Australije u Šibeniku, a u ponedjeljak, 25. travnja, u popodnevnim satima, ono je započelo svetom misom, misom zadušnicom u katedrali sv. Jakova koju je predvodio australski svećenik inače na službi u Bosni i Hercegovini.

 

- Drago mi je da ste nam se pridružili u obilježavanju ANZAC dana koji pada na današnji datum, 25. travnja kada su 1915. godine tisuće mladih Australaca i Novozelanđana doplovile do obala Galipolja u Turskoj. Zemlja nama tada nepoznata, a danas od velikog značaja. Od tada pa do 1916. godine stotine tisuće vojnika na obje strane izgubilo je svoje živote – kazala je veleposlanica Cox u govoru pred početak mise.

 

 

Misi zadušnici prisustvovali su gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, župan šibensko – kninski, Goran Pauk, te nekadašnja gradonačelnica Knina, Josipa Rimac. No od istaknutih Šibenčana, Šibenčana iz javnog, političkog, društvenog, kulturnog, nazovite to kako hoćete, života jedva itko. Tek Branko Viljac, direktor Večeri dalmatinske šansone i Zdenka Bilušić, predsjednica Kulturnog vijeća grada Šibenika i šibenskog ogranka Matice hrvatske.

 

 

U godini kad bilježimo 950. godina od prvog pisanog spomenika imena grada Šibenika, u još jednoj godini u kojoj se busamo imenom grada bogate kulturno – povijesne baštine i turističkog napretka, bez pardona mimoiđemo činjenicu da jedna velika zemlja, točnije cijeli jedan kontinent s našim malim gradom nesebično dijeli ono što štuje već cijelo stoljeće. Posebno kad znamo da nemali broj Šibenčana i ostalih stanovnika naše županije upravo u Australiji traži sretniju budućnost.

 

Na svetu misu u katedrali sv. Jakova na poziv Veleposlanice doputovali su članovi njemačke, francuske i američke vojske stacionirane u Hrvatskoj koji su za svoje 'pale' kolege sa svih strana svijet zapalili svijeće.

 

 

- Odlučili smo se za Šibenik jer se grad pokazao kao dobar parter Australiji. Mnogo je ljudi koji žive u Australiji, a koji su tamo došli iz Šibenika i županije stoga je za nas bila dobra ideja da ovdje obilježimo Dane Australije – kazala nam je veleposlanica Cox netom pred početak mise, dodajući:

 

- Tim ćemo povodom imati niz zbivanja počevši sa svetom misom povodom ANZAC dana u kojem se prisjećamo žrtava rata i njihovog doprinosa, djeci i ženama stradalim u ratovima te mirovnim operacijama.

 

 

Program Dani Australije u Šibeniku nastavljaju se u utorak, 26. travnja, a većina programa odvijat će se u prostorijama Gradske knjižnice 'Juraj Šižgorić' s obzirom da se radi o donaciji knjiga, izložbi fotografija te projekciji filma. Prilika je to, kaže nam veleposlanica, da Šibenčani upoznaju Australiju iz svih kutova – kroz oči mladog čovjeka, ali onog vezanog za zbivanja koja se dovela do obilježavanja ANZAC dana koji je, dodaje Cox, veoma važan za Australce.

 

 

- Da je vrijeme ljepše, obožavala bih ga, ali ovo mi nije prvi put da sam tu. Bila sam u Šibeniku nekoliko puta i nevjerojatna mi je obnova tvrđava sv. Mihovila, Baronea, razvoj i napredak turizma – pohvalila je Cox grad domaćin Dana Australije.


 

Iz kategorije: Vijesti