Datum objave: 04. Svibanj 2016

Europski tjedan u Šibeniku u znaku gastronomije s potpisom srednjoškolaca

Šibenik News
Šibenik News

Ove srijede s početkom u 11 sati za Šibenčane i goste grada kuhaju učenici Turističko - ugostiteljske škole u ŠIbeniku povodom obilježavanja Europskog tjedna. Srednjoškolci pripremaju tradicionalna jela država osnivačica Europske unije: Francuske, Italije, Njemačke te zemalja Beneluxa, odnosno tzv. 'šestojezični mEnU'.

 

Gastronomski event održat će se na Starom pazaru, ispred Informacijskog centra Europe Direct na Starom pazaru (Ulica kralja Zvonimira 7A).

 

Profesorica Sanja Ivanović rekla nam je da će na događaju sudjelovati devetero učenika prvih i trećih razreda s ciljem predstavljanja tradicionalnih jela drugih država EU, dok nam je učenica Ines Madžar navela da, među ostalim, pripremaju: „tiramisu, pivca u vinu, šalšu, raviole i Schwarzwald tortu“.


Tema ovogodišnje proslave, čiji će se središnji događaj održati u subotu u Zagrebu pod nazivom „EU piknik“, je kretanje i očuvanje okoliša. S obzirom da će i posjetitelji „EU piknika“ degustirati specijalitete zemalja Europske unije, na taj će način šibenska proslava biti povezana s onom glavnom, zagrebačkom. Uz tradicionalne organizatore - Ured za informiranje Europskog parlamenta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te ured predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj - ove se godine proslavi u našoj zemlji pridružilo i Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.


Europski tjedan je manifestacija kojom se obilježava dan osnivanja Vijeća Europe (5. svibnja 1949.) i dan potpisivanja Schumanove deklaracije (9. svibnja 1950.), koji se u Europskoj uniji slavi kao Dan Europe. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman iznio je 1950. godine u Parizu ideju o novom obliku političke suradnje u Europi, kojom bi rat među europskim državama postao nezamisliv. Zbog toga se Schumanov prijedlog smatra začetkom današnje Europske unije.
 

 

 

Iz kategorije: Vijesti