Datum objave: 08. Srpanj 2016

Edukacija o prepoznavanju komaraca u Šibeniku, Hrvatska među najugroženijim zemljama

Šibenik News
Šibenik News

Ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Služba epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo danas je održala edukaciju ciljem upoznavanja građana s izgledom ličinki komaraca kako bi mogli prepoznati legla i sami spriječiti njihov razvoj, jer Hrvatska je prema procjenama jedna od deset ugroženih zemalja.



- Najvažnije je da građani ne zadržavaju vodu oko svojih domova, jer se oko 90 posto komaraca razvija upravo površinama oko privatnih domova gdje ima vode. Kako bi spriječili najezdu komaraca nužno je uključiti i građane i jedinice lokalne samouprave koje obavljaju svoj posao na javim površinama. Ankete su pokazale da gotovo nitko ne zna kako izgleda ličinka komarca. Zato smo danas donijeli ličinke da ih građani znaju prepoznati - kazao je Željko Huljev, specijalist epidemiologije.
 

- U kontinuiranoj višegodišnjoj suradnji Grada Šibenika i Zavoda za javno zdravstvo organiziraju se edukacije kao preventiva protiv komaraca. U suradnji radimo zaprašivanja te dijeljenje tableta po mjestima gdje se očekuje najezda komaraca - kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel MIleta.


Voditeljica Županijskog stručnog vijeća biologije i profesorica biologije i kemije u OŠ Brodarice, Sandra Lacić priopćila je kako je ovo druga godina održavanja ovakve vrste edukacije, te dodala kako je organizirana i edukacija učenika, kako bi naučili na koji način oni mogu utjecati na smanjenje broja komaraca u svom okruženju i tako spriječiti širenje opasnih bolesti koje komarci uzrokuju.


- Pokazujemo klipove ili kratke filmove, a nakon toga na živom materijalu mogu vidjeti kako izgleda ličinka komarca. Djeca dobiju letke, slikaju ih svojim pametnim telefonima te se tako edukacija dalje širi - dodala je Lacić.

 

U ovaj projekt uključeno je nekoliko škola u Šibeniku, ali organizatori se nadaju da će kroz naredne godine sve škole biti uključeno te da će se projekt širiti.

 

Hrvatska, nažalost, spada u jednu od deset zemalja koje su ugrožene dobro poznatim Zika virusom pa je izrazito važna dobra edukacija kako bi se spriječio njihov razvoj.

Iz kategorije: Vijesti