Datum objave: 17. Kolovoz 2016

Preminuo veliki hrvatski slikar Josip Roca koji je zadužio rodni Šibenik

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatska likovna scena i Šibenik izgubili su svog sina - Josipa Rocu, likovnog umjetnika koji nas je u 93. godini zauvijek napustio u utorak, 16. kolovoza. Otišao je tiho, kako je i živio pa je vijest o njegovoj smrti polako stigla u rodni mu grad koji čeka odati mu počast koju svakako zaslužuje, a zaslužio ju je svojim umjetničkim djelovanjem u koje se ubraja i činjenica da je jedan od inicijatora velikog Međunarodnog dječjeg festivala.

 

Josip Roca, bio je slikar i pedagog, rođen u Šibeniku 1922. god. Oca nije upamtio, majka mu se preudala. Završio je Akademiju u Zagrebu, a specijalizirao grafiku na poslijediplomskom studiju (A. Kinert). Magistrirao je na internacionalnom pedagoškom institutu u New Yorku 1964. godine. Radio je kao profesor crtanja na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu 1951. - 1959. Bio je član svijetske organizacije INSEA (Međunarodno udruženje ua odgoj kroz umjetnost) u funkciji podpredsjednika do 1972. - 1975. u tom periodu radi i kao profesor na Akademiji u Zagrebu.

 

Jedan je od osnivača Međunarodnoj dječijeg festivala u Šibeniku. Uredio je niz izložbi s područja dječijeg likovnog odgoja, izlagao je na mnogobrojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Godine 2009. godine u Muzeju grada Šibenika imao je izložbu, a povod joj je bio njegov nesebičan čin - Muzeju rodnom mu grada te je godine darovao svojih 315 djela. Jednog njegovo djelo može se vidjeti izloženo na zidu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić. 

 

Posljednji ispraćaj će biti u petak, 19. kolovoza 2016. u krematoriju Mirogoj u 11,30 sati.

Iz kategorije: Vijesti