Datum objave: 25. Kolovoz 2016

Dujić, gradonačelnik Skradina: Nekim putovima Hrvatskih šuma ni vjeverica ne može proći, kamoli čovjek

Šibenik News
Šibenik News

Dok su oko Šibenika i na drugim mjestima u Šibensko – kninskoj županiji zadnjih dana i ranije bjesnili požari, mnogi su tvrdili kako zapušteni šumski putovi pogoduju širenju vatre i istovremeno vatrogascima otežavaju gašenje.


Hrvatske šume d.o.o. imale su što reći na tu temu, a pojedine osobe 'dirnuo' je podatak da je Šumarija Šibenik od početka protupožarne sezone 2016. godine uložila 140 tisuća kuna na održavanje šumskih putova.

 

- Najbolje bi bilo da mi o tome ne pričamo već da odemo na teren, da prođemo kroz Skradinsko polje i Laškovicu uz granično područje Nacionalnog parka Krka pa da se vidi kako se to održava. Ovdje ne branim i ne napadam nikog, već bismo trebali izaći na teren i time završiti ovu trakavicu. Sa 140 tisuća kuna u godinu dana ne može se urediti ni pola kilometra puta – komentirao je Nediljko Dujić, gradonačelnik Skradina, koji je na neodržavane putove upozorio sredinom lipnja kada je na Žurić brdu ponad Skradinskog polja bijesnio požar.

 

- Kao prvo, moramo pojasniti kako Hrvatske šume ne mogu predvidjeti gdje će se  i kada pojaviti požar, pogotovo kada je riječ o podmetnutim požarima kakvi su, prema svemu sudeći, bili požari u okolici Šibenika. Hrvatske šume ulažu velika sredstva i napore na području cjelokupne naše obale u prevenciji požara – kazao je Goran Vincenc, glasnogovornik Hrvatske šume.


S tom izjavom, ponovno, ne slaže se Dujić koji tvrdi da Hrvatske šume u Zagrebu imaju problema s Dalmacijom u koju, kaže, generalno ne ulažu dovoljno sredstava.


-Budimo jasni, ni približno dovoljno sredstava ne ulaže se u održavanje protupožarnih putova. Šumama koje nisu izgorjele ne može proći ni vjeverica, a kamoli čovjek. Kategorično tvrdim da ima djelova putova kojima nijedan djelatnik Šuma nije prošao godinama – oštar je Dujić jer to je, kako kaže, borba s Hrvatskim šumama koju vodi već dvadeset godina neovisno o političkim strukturama na vlasti u Republici Hrvatskoj.


Hrvatske šume d.o.o, s druge strane, o požarima tijekom zadnjih nekoliko dana, točnije o požarima koji su gorjeli 22. i 23. kolovoza, kažu kako su krenuli s glavnih prometnica, lokalnih ili županijskih gdje su zahvatili privatne površine i to privatne šume i maslinike.

 

Evo kako to obrazlažu:


- Kod Žaborića zahvatio je privatne površine uz magistralu, s privatnih površina se prenio na manji dio površina HŠ d.o.o., Šumarija Šibenik
-Područje Zablača, požar zahvatio privatne površine na cijelom području, požar izbijao na nekoliko mjesta u kratkom vremenskom razmaku
-Požar kod Vodica zahvatio brdo Mrdakovica, kompletno privatno
-  Na području Lozovca požar krenuo s županijske ceste prema Skradinu u blizini autokampa Krka, kratko nakon toga požar se pojavio na oko 500 m od ulaza u NP Krka, kod Skradinskog mosta. Brzom dojavom našeg promatrača s promatračnice Debeljak i brzom intervencijom vatrogasaca spriječena je, možemo reći, katastrofa. Na području Lozovca, gdje je izbio požar, Šumarija Šibenik je tijekom 2014. godine vršila čišćenje sastojine alepskog bora, uklanjanjem donjih grana, sav gorivi materijal je udaljen od ceste i izvršeno je iveranje, odnosno usitnjavanje gorivog materijala, kako nalaže struka.

 
- Ako se radilo, u ovom slučaju, o neodržavanju protupožarnih putova, i Hrvatskim šumama je nanesena materijalna šteta, ovaj put u manjem obujmu, zahvaljujući brzim intervencijama. Snimit ćemo sve površine zajedno s Savjetodavnom službom, kako na privatnim, tako i na područjima kojima gospodare HŠ d.o.o. Tako ćemo imati točne podatke o površinama koje su zahvatili požari, koji su se proširili s privatnih površina na područja kojima gospodari Šumarija Šibenik – poručio je Goran u ime Hrvatskih šuma.


Dujić, pak, boji se što bi se dogodilo da na vitalnim područjima Nacionalnog parka Krka plane požar i to tijekom noći kad se na pomoć zračnih snaga, kanadere, air traktore i fire bosseve ne može računati.

 

- Na tom bismo području narednih deset, dvadeset godina imali spaljene površine – zaključuje Dujić koji godinama upozorava na iznimno loše stanje protupožarnih putova o kojima brine državna tvrtka dok se trenutačno na  požarištima u okolici Šibenika, Perkovića i Drniša gdje je gorjelo zadnjih dana još uvijek zbraja šteta.  

 

 

Piše: Snježana Klarić

Iz kategorije: Vijesti