Datum objave: 18. Listopad 2016

Petar Baranović: Hrvatska nema ribarstvenu politiku koja ionako ovisi o starijem bratu iz Rima

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Jadransko more sve brže ostaje bez pojedinih vrsta, u prvom redu škampa i oslića koji su najugroženija i komercijalno najvažnija vrsta u kočarskom ribolovu Jadranu općenito, upozorio je Petar Baranović, potpredsjednik Narodne stranke Reformisti.

 


Situacija će postati gora nakon što je Hrvatska, zajedno s kolegama iz Italije ili bez njih, propustila urgirati kod Europske unije na produženje roka zaštite područja Jabučke kotline. U srpnju ove godine pod pritiskom ribara, Hrvatska je dobila rok od tri mjeseca da poduzme sve pravne korake za duže produženje zaštite no taj rok istekao je 15. listopada, a da resorno ministarstvo nije ništa učinilo.


Štoviše, talijanski i hrvatski brodovi nisu dugo čekali da svoje mreže bace u dubine tog dijela Jadrana, a Baranović za to izravno proziva pomoćnika ministra magistra Antu Mišuru kao osobu na čelu rada Uprave za ribarstvo koja ne dogovara potrebama hrvatskog ribolova.

 

- Propustilo se prepoznati obvezu i potrebu da europska komisija blagoslovi program zaštite ribljeg fonda u Hrvatskoj, u prostoru ZERP-a, propustilo se sagledati da ta zona nije jedina zona zaštite bioloških bogastva u Jadranu već da ih treba formirati više, u ribarstvenoj struci to se zovu no take zone, zone izuzete od bilo kakvog izlova – poručio je Baranović iz Šibenika, dodajući da Jadranu trebaju barem četiri takve zone.

 

Takva metoda očuvanja ribljeg svijeta dala je pozitivine rezultate svugdje u svijetu pa nema razloga sumnjati da tako ne bi bilo i u Jadranu i to na obostrano zadovoljstvo obaju zemalja, Italije i Hrvatske.

 

- Međutim, ključni problem hrvatske administracije je da se za sve što se tiče Jadrana traži dozvola Rima. Bilo bi za očekivati da će novoformirana Vlada ovom problemu posvetiti dužnu pažnju jer smo mjere trebali poduzimati ne jučer ni sutra nego prekjučer. Pitanje je jesmo li u konkretnom slučaju dosegli ono što se u biologiji mora i ribarstvenoj struci zove točka bez povratka, a to je stanje kad određene riblje vrste dožive takvu devastaciju da je bez obzira na daljnje apstiniranje od ribolova jako teško vratiti stvar na poželjnu razinu – upozorava Reformist s konkretnim iskustvom na moru.


Baranović se prisjetio godina kad se količina izlovljenih škampi mjerila u kašetama potom vremena kad su se škampe lovile u kilogramima da bi se danas brojili komadi ili primjerci istog.

 

- Stvari su toliko loše i to biologija kao struka zna, da se pomakla čak i granica spolne zrelosti. Kad se određenoj vrsti dogodi da se sve mlađe jedinke počinju mrijestiti, to je najbolji pokazatelj koliko je stanje alarmantno. To je zadnje čime se vrsta bori protiv ljudske gluposti i političke neodgovornosti. To se događa u Jadranskom moru – slikovito je dočarao kako su pojedine vrste stjerane u kut.

 

Jedno od rješenja nastale situacije je da se odgovori upute u Brisel gdje će priznati grešku i zatražiti od Europske unije kvalitetan sustav zaštite ribljeg fonda pozicioniranog unutar ZERP-a što je u interesu kako Hrvatske i Italije tako i ostatka Europske unije čije su obje zemlje nedjeljiv dio.


- Sve ostalo je neprofesionalno i nedogovorno ponašanje – upozorio je, dodajući:

 

- Onome tko preuzme ovaj dio posla u buduće je sjesti u avion i uputiti se put Brisela, a ne se ponašati kao nedoraslo dijete koje bez starijeg brata iz Rima ne može na WC – kazao je Baranović bez ustenja priznajući da je dosadašnjoj Vladi u slaganju kadrova u ministarstvima misao vodilja bila 'osigurati pomoćnike koji će osigurati šutnju nad ovim što se događa'.

 

- Možemo pričati bajke dok još nesretnih sedam škampi pliva u moru, ako nestane i tih zadnjih sedam, onda nemamo o čemu razgovarati. To je nacionalna katastrofa. Zamislite Hrvatsku bez stabala. Zamislite da u Hrvatskoj preuše svi izvori vode. Zamislite da u Hrvatskoj netko kontaminira sva poljoprivredna zemljišta. Je li to proces koji zaslužuje šutnju – apelirao je šibenski Reformist.
 

Iz kategorije: Vijesti