Datum objave: 21. Listopad 2016

Zbog većeg broja prometnih nesreća, policija pojačano nadzire promete

Šibenik News
Šibenik News

Iz Policijske uprave šibensko - kninske upozoravaju da će u razdobolju od 22. listopada, od 22 sata do nedjelje, 23. listopada, do 6 sati, provoditi pojačane aktivnosti na suzbijanj prometnih nesreća s najtežim posljedicama, a sve to zbog većeg broja nesreća na

 

- Prilikom provođenja ovih pojačanih preventivno-represivnih mjera, aktivnosti policijskih službenika, u prvom redu, bit će usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, prekršaja nepoštivanja dozvoljenih brzina i nevezivanja sigurnosnim pojasom, uz poseban naglasak na putnike na stražnjim sjedalima - poručuju iz Policijske uprave.

 

 

Uvidom u statističke podatke, pokazalo se da je na području šibensko - kninske županije tijekom zadnjih devet mjeseci došlo do povećanja pormetnih nesreća (923 ove godine te 880 tijekom istog razdoblja lani)u kojima je 15 osoba više ozlijeđeno nego u istom razdoblju prošle godine ( 402-2016./387-2015.g), dok je broj poginulih osoba smanjen za 10 osoba (6-2016.g.).


- Međutim, u prvih sedam mjeseci ove godine na našem području, bilježili smo pozitivne relevantne pokazatelje stanja sigurnosti, dok je do preokreta došlo u posljednja dva mjeseca kada se dogodilo više prometnih nesreća u kojima je nastradao veći broj osoba nego u ova dva mjeseca prošle godine. Ovakav trend na našem području nastavio se i tijekom listopada kada su zabilježene dvije teške prometne nesreće u kojim je došlo do izgaranja vozača u vozilima, a što je dodatno pogoršalo dojam javnosti o lošem stanju sigurnosti u prometu - mišljenja su u županijskoj Policiji.

 


Najčešći razlog zbog kojih dolazi do prometnih nesreća jesu vožnja nepropisnom i neprilagođenom brzinom (što je uzrok čak 42 posto prometnih nesreća s nastradalim osobama), zatim nepoštivanje prednosti prolaska i naleta vozila na pješake, dok su vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali 83 prometne nesreće ili 9 posto, a mladi vozači 134 prometne nesreće ili 15 posto  od svih prometnih nesreća u ovoj godini. Posebno je uočen negativan trend stradavanja putnika (123-2016./105-2015.) kojim stradavanjima uvelike doprinosi nekorištenje sigurnosnog pojasa.

 

Ono na što sudionici u prometu moraju posebno paziti je da:

- brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, a naročito da budu oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja,
- poštuju ograničenja brzine kretanja,
- ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
- prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
- koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
- koriste zaštitnu kacigu,
- pobrinu za adekvatan smještaj djece u vozilu,
- bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja.
- pješačkim prijelazima približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
- biciklisti, budu propisno označeni, uz obvezno takvo opremanje prilikom vožnje izvan naselja noću, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.
 

 


 

Iz kategorije: Vijesti