Datum objave: 03. Studeni 2016

Vidović o uhićenju hrvatskih zapovjednika: Nemar službe ministarstva vanjskih poslova i premijera Plenkovića

Šibenik News
Šibenik News

Hrvatskom, BiH i Srbijom naveliko se priča o uhićenjima desetorice nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane iz Orašja tijekom rata na bosanskohercegovačkom tlu.

 

Riječ o uhićenjima o navodnim zločinima nastalim prije 24 godine. Mnogi se pitaju što se čekalo tih gotovo četvrt stoljeća, te tko je znao, odnosno nije znao da se planiraju uhićenja Đure Matuzovića, Tade Oršolića i ostalih te što se točno i tko krije iza političkog skandala proizašlo iz pepela Domovinskog rata.


Ono što se posebno ističe jeste činjenica da su se uhićenja dogodila tek nekoliko dana nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića susjednoj Bosni i Hercegovini. Plenković, pak, u javnosti demantira da je o znao o uhićenjima.

 

Njegovo (ne)znanje komentirao je i saborski zastupnik, SDP-ovac Franko Vidović koji nije siguran što bi bilo gore da je Plenković znao ili da nije znao za uhićenja deset hrvatskih zapovjednika u Orašju koji su tamošnje stanovništvo spasili od srpske agresiji.

 

- Ako je znao za hapšenja, a nije reagirao onda to govori o njegovoj servilnosti da ne upotrijebim teže riječi. Ako nije znao, a znamo da postoji priprema puta premijera, onda to govori o nemaru i to ne samo službi i ministarstva vanjskih poslova već i samog premijera. I zašto baš Orašje koje se s uspjehom branilo i obranilo duge 3 godine, zašto baš ti zapovjednici? Je li to poruka? – pita se Vidović.

 


- Prema do sada dostupnim službenim podacima, uhićeni se terete da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura te stražara u logorima i objektima za zatočenje počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do lipnja 1993. godine. Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti – samo je izvadak iz hrvatskih medija, ovog puta Tportala,  na temu uhićenja hrvatskih zapovjednika.

 

 

 

Naslovna fotografija: Arhiva, ilustracija
 

Iz kategorije: Vijesti