Datum objave: 24. Studeni 2016

Brođani idu u prosvjed, najavili građanski neposluh, Baranović poslao poruku podrške: Slavonijo, digni glavu!

Šibenik News
Šibenik News

Stanovnici Slavonskog Broda, građanska inicijativa za čisti zrak,  ovog četvrtka, 24. studenog, izlaze na ulice s porukom vladajućima 'Dosta je! Nema predaje' čijih gotovo 60 tisuća stanovnika živi u sve nezdravijim, zagađenijim uvjetima. Prosvjed protiv daljnjeg zagađivanja Broda održat će se na Korzu s početkom u 18 sati. Organizatori najavljuju glazbeni program, ali i kuhano vino za prosvjednike.

 

Podršku Brođanima dali su brojni glazbenici, glumci, te političari iz Hrvatske i susjedne BiH, ali i Petar Baranović, dopredsjednik Narodne stranke - Reformisti, šibenski gradski vijećnik.

 

- Slavonijo, digni glavu i ne daj zdravlje svoje dice! Dosta je trulih kompromisa, stvari se trebaju rješavati... - poručio je Baranović putem društvene mreže.

 

Organizatori prosvjeda, Brođani koji žele zdrave uvjete za sigurno odrastanje svoje djece, ali i zdravo okruženje za sve stanovnike imaju  sedam zahtjeva upućenih Vladi RH, a ukoliko se Vlada ogluši o njih, Brođani će učiniti to isto.

 

- Slijedi građanski neposluh, blokada graničnog prijelaza, blokada JANAF-a, prosvjedi na svim događanjima na kojima sudjeluju predstavnici Vlade RH, Vlade BiH, blokada ureda Zarubezhneft Istraživanje i Razvoj d.o.o., vlasnika Rafinerije Brod i pokretanje tužbe protiv Vlade RH  - najavili su Brođani.

 

Njihovi zahtjevi su:

 

1. Hitna sjednica predstavnika Vlade RH u Slavonskom Brodu sa predstavnicima Grada, Županije i civilnog sektora radi utvrđivanja hitnih koraka djelovanja.
2. Hitan međunarodni sastanak predstavnika Vlade RH sa predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod, predstavnicima Vlade BiH, RS, predstavnicima Opštine Brod i da se dogovore koraci u modernizaciji i plinofikaciji rafinerije. Civilni sektor mora biti uključen.
3. Izrada plana modernizacije i plinofikacije.
4. Zapošljavanje djelatnika Ministarstva zaštite okoliša i energetike u Slavonskom Brodu, koji će koordinirati će aktivnosti i projekte te redovito obavještavati Brođane o izvršavanju aktivnosti
5. Grad Slavonski Brod i okolica dobiti će status posebne državne skrbi kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije itd.
6. JANAF će otvoriti Zakladu ili financirati udruge i odjele djece oboljelih od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava sa područja Slavonskog Broda i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti na liječenje.
7. Vlada RH će se angažirati u svim prethodnim zahtjevima i staviti zdravlje građana ispred profita. Zakonski će se odrediti kvaliteta i maksimalna dnevna količina distribuirane nafte. Ukoliko prethodnim realnim i ostvarivim ciljevima ne dođe do poboljšanja zraka u Slavonskom Brodu, Republika Hrvatska će zatvoriti ventil i zasutaviti distribuciju naftnih derivata prema rafineriji.
Ukoliko Vlada RH ne reagira slijedi GRAĐANSKI NEPOSLUH:
blokada graničnog prijelaza, blokada JANAF-a,
prosvjedi na svim događanjima na kojima sudjeluju predstavnici Vlade RH, Vlade BiH, blokada ureda tvrtke Zarubezhneft Istraživanje i Razvoj d.o.o., vlasnika Rafinerije Brod, i pokretanje
tužbe protiv Vlade RH.
 

 

Naslovna fotografija. sbplus.hr

Iz kategorije: Vijesti