Datum objave: 24. Studeni 2016

Zlouporaba ovlasti: Dalija Orešković 'zaradila' kaznenu prijavu kod USKOK-a zahvaljujući Petrini

Šibenik News
Šibenik News

Načelnik Općine Primošten, Stipe Petrina podnio je kaznenu prijavu USKOK-u protiv Dalije Orešković, predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog navodnog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti čime je prekoračila ovlasti Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.


Petrina tereti Orešković da je postupila suprotno odredbi članka 1. Zakona o obvezama i pravnih dužnosnika čime je oštetila upravo Petrinu kada je ekstenzivno tumačila zakon.


Odnosno, Orešković je neovlašteno sebi dala za pravo tumačiti zakon, popunjavati praznine čime je postupila protivno ovlastima koje joj pripadaju na način da je državnim dužnosnicima proglasila osobe koje to zaista nisu.

 

Tim je činom, navodi se u kaznenoj prijavi, na sebe preuzela ovlasti zakonodavca, odnosno Sabora RH.

 

U slučaju da nije počinila kazneno djelo prethodno spomenute zlouporabe položaja i ovlasti, Petrina navodi USKOK-u da Orešković kao svejedno počinila kazneno djelo i to suprotno čl. 8. Zakona o sprječavanju sukoba interesa.


Navodno je Oreškovć, kao predsjednica povjerenstva za sve članove 128 gradskih vijeća, odnosno članove 428 općinskih vijeća te članove 20 županijskih skupština županija i skupštine grada Zagreba, a koji se prema mišljenju prijavljene smatraju dužnosnicima u širem smislu riječi, odnosno te iste vijećnike vijećnike općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i skupštine Grada Zagreba, kao dužnosnike u širem smislu riječi, nije pozvala na obvezu obvezu podnošenja imovinske kartice.

 

Time je Orešković, smatra Petrina, propustila pokrenuti postupak za utvrđivanje povrede Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakona o sprječavanju sukoba interesa, sve u svezi propuštanja obveze podnošenja imovinskih kartica.

 

Kao dokaz za tvrdnje iz kaznene prijave podnijete USKOK-u, Petrina predlaže sebe da ga se sasluša i to u oba slučaja.

 

 

Naslovna fotografija: prtsc
 

Iz kategorije: Vijesti