Datum objave: 03. Siječanj 2017

Marku Radačiću, bivšem dekanu šibenskog Veleučilišta, optužnica zbog niza kaznenih djela

Šibenik News
Šibenik News

Nakon provedene istrage, Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv Marka Radačića, bivšeg dekana Veleučilišta u Šibeniku. Optužnica je podignuta pred Županijskim sudom u Šibeniku i to zbog počinjenja dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave. 

 

-Okrivljeniku se stavlja na teret da je od lipnja 2008. do studenog 2012. godine kao dekan jednog učilišta u Šibeniku; s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi petorici djelatnika tog učilišta; protivno čl. 2. i 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti u javnim službama donio odluku da se tim osobama isplate dodaci na plaću u vidu razlike koeficijenata po kojima im je nadležno ministarstvo obračunavalo i isplaćivalo plaću te većeg koeficijenta kojeg je on svojim odlukama odredio - izvještava Državno odvjetništvo RH.

 

 

Djelatnicima su isplaćeni dodaci i pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu od 535.265,29 kuna, čime je učilištu prouzročena šteta u iznosu od 754.880,19 kuna (na neosnovane isplate su plaćeni porezi i doprinosi u korist proračuna Republike Hrvatske).

 

Tereti ga se i da je od ožujka 2008. do srpnja 2010. godine kao dekan jednog učilišta u Šibeniku; s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi sebi i drugim djelatnicima učilišta; protivno čl. 9. Pravilnika o mjerilima za korištenja prihoda ostvarenih obavljanjem vlastite djelatnosti tog učilišta, donio za sebe i još dvadeset i jednu osobu odluke da im se isplate dodaci na plaću u visini većoj od 20 posto do koje se može uvećati osnovica za obračun plaće zaposlenika učilišta - stoji na mrežoj stranici DORH-a.

 

 

Na taj način isplaćeni su budući dodaci te je pribavio sebi i drugima korist u iznosu od ukupno 139.395,56 kuna prouzročivši time štetu za to učilište u iznosu od 160.450,90 kuna (na neosnovane isplate su plaćeni porezi i doprinosi u korist proračuna Republike Hrvatske).

 

Okrivljenika se tereti da je od neutvrđenog dana u veljači 2009. godine do neutvrđenog dana u srpnju 2012. godine kao dekan jednog učilišta u Šibeniku; s ciljem pribavljanja si nepripadne imovinske koristi; u nalozima za službena putovanja učilišta neistinito navodio da je bio na službenim putovanjima za potrebe učilišta znajući da to nije istina. Na osnovu toga su mu obračunavane i neosnovano isplaćivane dnevnice čime si je pribavio imovinsku korist u vidu neosnovano isplaćenih dnevnica (iznos od 1.360,00 kuna), troškova za natočeno gorivo u službeni automobil kojeg koristio u tim putovanjima (iznos od 951,73 kune) i troškova plaćanja cestarine za taj automobil (iznos od 852,00 kune) koje je snosilo to učilište - zaključuje optužnicu DORH.

Iz kategorije: Vijesti