Datum objave: 17. Siječanj 2017

Dalmacija odsječena od ostatka Hrvatske, Meteoalarm izdao upozorenje zbog olujnih udara bure

Šibenik News
Šibenik News

Zbog orkanskog vjetra i snježnih nanosa za sav promet zatvoreno je nekoliko državnih cesta i autocesta, Paški i Krčki most te Jadranska magistrala zbog čega je Dalmacija ostala odsječena od ostatka Hrvatske. U prekidu su trajektne i brodske linije, ali ne i onu u šibenskom akvatoriju.

 

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica te DC25 Gospić-Karlobag.

 

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).  Trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s i bez prikolice) iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno.

 

- Snijeg otežava vožnju mjestimice u Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a znatne su poteškoće i zbog jakog vjetra koji nosi snijeg, stvara nanose i smanjuje vidljivost. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, ne kreću na put bez zimske opreme i, ako je moguće, odgode putovanje - upozoravaju iz Hrvatskog autokluba.

 

Zbog zimskih uvjeta na dionicama autoceste A1 između čvorova Bosiljevo2 i Sveti Rok zabrana je prometa za teretna vozila s ili bez prikolice. Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru i riječkom zaleđu i u Lici.

 

U 9 sati, Državni hidrometeorološki zavod izvjestio je o temperaturama zraka u gradovima diljem Hrvatske tako je u Šibeniku izmjereno 3 Celzijeva stupnja, a u Kninu 1.

 

- Umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na Jadranu i kišom. Ponajprije u unutrašnjosti očekuje se stvaranje novog snježnog pokrivača, u gorju ponegdje i većeg od 20 cm. U drugom dijelu dana na Jadranu postupni prestanak oborine. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorjumože imati olujne udare. Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najviša dnevna temperatura od -5 do 0, na Jadranu između 3 i 8 ° - obavještava DHMZ.

 

Meteoalarm izdao je žuto upozorenje za područje cijele Šibensko - kninske županije zbog vrlo jake bure s olujnim udarima. Najjači udari vjetra kretat će se između 65-110 km/h. U zaleđu je moguće stvaranje novog snježnog pokrivača do 5 cm.

 

 

Naslovna fotografija: Arhiva, mok.hr

 

 

Iz kategorije: Vijesti