Datum objave: 24. Siječanj 2017

Ranom zorom zauvijek nas je napustio Mladen Bjažić, književnik, novinar, svestrani intelektualac

Šibenik News
Šibenik News

Umro je rano jutros  u 93. godini u šibenskoj bolnici Mladen Bjažić, poznati hrvatski pjesnik, književnik, novinar, crtač stripa, pionir Hrvatske televizije dramaturg, scenarist i nadasve zaljubljenik u svoj radni Zlarin, njegov dijalekt i običaje. Rođen 26. siječnja 1924. na otoku Zlarinu.

 

Preminuo je, praktički, na svoj rođendan. Naime, poznato je da je slavio dvostruki rođendan, 24. siječnja kada se rodio i 26. siječnja kada je službeno upisan u Knjigu rođenih u Šibeniku.

 

Mladen Bjažić svoje umirovljeničke godine provodio je na Zlarinu, a svoj je radni vijek proveo u Zagrebu. Sve do kraja prošle godine, iako već u poznim godinama, odazivao se na različite promocije i događanju u Šibenik britko govoreći o bilo kojoj temi koja je bila aktualna.


Učiteljsku školu i Filozofski fakultet završio je u Zagrebu. Radio je kao novinar. Autor je kultne dječje serije „Mendo i Slavica“. Također je bio urednik dječjih listova i časopisa, te programa za djecu i mladež na Televiziji Zagreb. Uz poeziju, piše prozu i kazališne tekstove za djecu, književne eseje, novinske putopise i reportaže, televizijske adaptacije i scenarije.



Upravo je Mladen Bjažić prvi dobitnik nagrade za životno djelo »Andrija Maurović« za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa Art 9. Nakon što je u poslijeratnim godinama strip bio potjeran sa stranica novina, kao urednik dječjih listova »Pionirska zastava« i »Pionir« ranih 50-ih, Bjažić je najprije uveo strip u tadašnje socijalističko društvo, a zatim obnovio produkciju hrvatskog stripa.

 

Omogućio je Mauroviću i braći Neugebauer da se iznova posvete mediju u kojem su dostigli (i uspostavili) svjetske standarde te je otvorio vrata cijeloj jednoj novoj generaciji stripaša (Delaču, Dovnikoviću, Goldschmidtu, Parmakoviću, Bekeru...). Inicijator je i urednik prvih poslijeratnih strip-sveski, bio je prvi urednik »Vjesnikova« strip-zabavnika »Petko« (1952), a ujesen 1954. pokrenuo je legendarni »Plavi vjesnik«.

 

Na žalost, nastavlja se tako odlazak na vječne poljane šibenski velikana. Lani nas je napustio Arsen Dedić , a ove godine Ivo Breša i Mladen Bjažić..
 

Posljednji ispraćaj Mladena Bjažića bit će na njegovom rodnom Zlarinu.

 

O životu i djelu ovog legendarnog književnika, autora stripova, ali i partizana pročitajte u intervju objavljenim na stranicama Šibenik News portala klikom na - MLADEN BJAŽIĆ.

Iz kategorije: Vijesti