Datum objave: 26. Siječanj 2017

U Muzeju pobjede obilježava se Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Šibenik News
Šibenik News

Komu krivo, komu pravo, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježit će se i u Šibenik. Program obilježavanja organizira Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Šibensko-kninske županije u petak 27. siječnja u Muzeju pobjede.


Najavljeni program uključuje projekciju filma o koncentracijskom logoru Jasenovac te čitanje ulomaka iz knjige „Dnevnik Anne Frank“ uz film o životu autorice.


- Međunarodni dan sjećana na žrtve holokausta obilježava se 27. siječnja u spomen na 27. siječnja 1945., dan kada su sovjetske jedince Crvene armije ušle u nacistički logor užasa „Auschwitz“ u Poljskoj. Samo u logoru smrti „Auschwitz“, nevini život je izgubilo preko šest milijuna Židova, dva milijuna Roma, 250 tisuća mentalno i fizički hendikepiranih osoba, a ukupno je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, od čega oko 31 milijun civila – podsjećaju uz Zajednica udruga.


Također, napominju kako je Rezolucijom Ujedinjenih naroda iz 2005. godine, Generalna skupština UN-a donijela je službenu odluku o obilježavanju datuma te da ista apelira na sve članice da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta te ohrabruje razvoj obrazovnih programa kako bi pokazala odlučnost u pomoći sprječavanja genocida u budućnosti.


PROGRAM:

19:00 h
-pozdravna riječ organizatora
oZUABA Šibensko-kninske
oŽidovska općina Split
-čitanje ulomaka iz knjige „Dnevnik Anne Frank“

19:40 h
-prikazivanje dokumentarnog filma o koncentracijskom logoru„Jasenovac“

21:00 h
-čitanje ulomaka iz knjige „Dnevnik Anne Frank“

21:40 h
-projekcija filma o životu Anne Frank
 

Iz kategorije: Vijesti