Datum objave: 01. Veljača 2017

Vijećnica Ukić Kotarac postavlja tezu o akterima koji su povlačili novac iz banke za koju su znali da propada

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Na internetskim stranicama Jadranske banke d.d. Šibenik može se pronaći obavijest o novoj dioničkoj strukturi JABA-e. Već pri prvom pogledu na popis novih dioničara u oko upadaju brojni mjesni odbori Grada Šibenika, osnovne i srednje škole iz cijele Šibensko – kninske županije, ali i kulturne ustanove poput Muzeja grada Skradina ili Memorijalnog centra Faust Vrančić s otoka Prvića.

 

Takvu banku, gradska vijećnica Iris Ukić Kotarac nazvala je 'baš domicilnom bankom'.

 

-Tako su razni mjesni odbori sa svojom crkavicom položenom na računima Jadranske banke nenamjerno i ne znajući ušli u vlasničku strukturu banke čija dionica danas vrijedi malo više od 10 kuna, dok su se vlasnici onih debljih računa pravovremeno povukli. Dakle novac novih dioničara otišao je za pokriće gubitaka, a tek 10% u nove dionice. Ostaje pitanje tko je kome pravovremeno javio da povuče novac iz banke kako ga ne bi pojeo dionički kapital – pita Ukić Kotarac putem društvene mreže te u svom podužem postu posvećenom glavnoj temi dana koju je načeo njen kolega iz vijećničkih klupa, Petar Baranović, nastavlja:

 

- Podsjetimo Odlukom izvanredne glavne skupštine od 31. prosinca 2016. godine smanjen je temeljni kapital društva na pojednostavljeni način radi pokrića gubitaka Banke. Temeljni kapital Banke smanjen je sa iznosa od 183.399.000,00 kn za iznos od 183.399.000,00 kn na iznos od 0 kn. Slijedom navedenog povlači se i poništava svih 183.399 dionica koje glase na ime nominalne vrijednosti 1000 kn svaka oznake JDBA-R-A.  U tih 183 tisuće dionica bilo je i uloženih 5 milijuna kuna Vodovoda kao i njihovih ranijih ulaganja u ovu „domicilnu“ banku pa je Vodovod izgubio puno više od zadnje ubačenih 5 mil.kn., jer su prije zadnje dokapitalizacije banke imali 4.060 dionica, koje su platili čak 2.000 kn po dionici! Dakle poništen je ulog starih dioničara, deponenata koji nisu bili osigurani a među njima su i dionice Vodovoda – pojašnjava gradska vijećnica.


Kako navodi, žrtvovali su se mali i nebitni, odnosno škole i mjesni odbori, a sve u korist velikih koji su na vrijeme povukli novac iz Jadranske banke.

 

- Nije li to upravo dokaz tezi da su ti akteri koji su povukli svoj novac sa računa znali da banka propada i da je onda svako daljnje ulaganje u istu štetno! U tom slučaju nadležna tijela trebaju istražiti tko je i kada gasio račune u banci jer ako se isto dogodilo u zadnjih 6 mjeseci onda tu nešto itekako smrdi! TREBAM LI NAGLASITI KAKO VODOVOD VIŠE NIJE U VLASNIČKOJ STRUKTURI BANKE! – piše Iris, ponavljajući isto pitanje, zašto je Vodovod kupovao dionice čija je vrijednost padala ako su iste ranije vrijedile 2000 kuna, a kasnije kupljene za cca 500 kuna da bi danas vrijedile cca 10 kuna.

 

- Tko je profitirao od propasti banke i zašto se naša uspješna banka, kako je to volio reći gradonačelnik, srozala na nulu i spala na to da udio u vlasničkoj strukturi iste imaju mjesni odbori, gradske četvrti i škole. Jesmo li upropaštavajući veću količinu našeg novca koji je propao u spašavanju banke ( 5 mil. Kuna Vodovoda) u konačnici zaista ispunili cilj da Jadranska banka bude „prava“ domicilna banka. Hoće li gradonačelnik i pojedini direktori poduzeća svojim novcima kupovati dionice „uspješne“ banke u koju tako vjeruju kada je riječ o javnom novcu, ostaje da vidimo! – zaključuje.


S druge strane, Grad Drniš ne preza od suradnje s JABA-om. Štoviše, Grad Drniš potpisao je s Jadranskom bankom d.d. III. Dodatak Ugovoru o načinu subvencioniranja kamate na kredite po kreditnom programu Projekt kreditiranja poduzetnika.
O tome su obavijestili na internetskoj stranici Grada.

 

- Istim Dodatkom Ugovoru Grad Drniš se obvezao sudjelovati u subvencioniranju kamatne stope u iznosu od 2,9 postotna poena od ugovorene promjenjive kamate stope koja je utvrđena u visini od 4,9% godišnje. Slijedom navedenog Korisnici kredita plaćati će kamatnu stopu od 2,0%. Maksimalan iznos kredita u 2017. godini, za koji će Grad subvencionirati kamatnu stopu iznosi 500.000,00 kuna, što je sukladno proračunskim mogućnostima, a sredstva su osigurana u Proračunu Grada Drniša za 2017. godinu – stoji u pozivu upućenu zainteresiranim poduzetnicima.
 

Iz kategorije: Vijesti