Datum objave: 09. Veljača 2017

Hrvatski pedijatri protiv opadanja cijepljenja djece,roditelji u strahu zbog cjepiva

Diana Ferić
Diana Ferić

Slovenska pedijatrica odbila je dijete koje roditelji nisu cijepili. Naši liječnici osuđuju njezin potez, ali isto tako priznaju da se teško nose s onima koji ne žele cijepiti djecu...
Odbiti liječiti dijete zato što njegovi roditelji ne dopuštaju cijepljenje zapravo je nedopustiva ucjena, odlučno kaže dr. Darko Richter, poznati pedijar, alergolog i klinički imunolog s KBC-a Zagreb, te član upravnog odbora Hrvatskog pedijatrijskog društva.

 

Tim se riječima osvrnuo i na slovensku liječnicu Bernardu Vogrin koja je liječničku komoru zamolila za odobrenje prigovora savjesti kako bi mogla odbijati djecu koju roditelji ne žele cijepiti. U Hrvatskoj takvih slučajeva prigovora savijesti nije bilo. No i naša zakonska regulativa ne dopušta liječnicima tako radikalne poteze, odnosno, odbijanje cijepljenja ne smije biti razlog da se djetetu uskrati zdravstvena zaštita.
- Odbijanje cijepljenja nikako ne može biti osnova za priziv savjesti prema svim hrvatskim regulativama i propisima. Ako netko odluči tvrditi drugačije, taj ne zna što je priziv savjesti – tumači dr. Richter, ujedno i veliki protivnik trenda necijepljenja koji je sve popularniji posljednjih godina. No kaže da i dijete koje roditelji odbijaju cijepiti ima pravo na sve oblike zdravstvene zaštite kod izabranog liječnika, pišu 24sata.

 

Raste trend necijepljenja

 

Dr. Richter ističe da postoji vrlo precizna procedura postupanja kad roditelji odbijaju cijepljenje djeteta.
-Odabrani liječnik s roditeljima mora razgovarati. Ako taj razgovor ne urodi plodom, ti roditelji dolaze, primjerice, k meni u ambulantu. Ne uspijem li im ni ja objasniti koliko je cijepljenje važno za zdravlje njihova djeteta, sljedeći razgovor obavljaju kod državnog epidemiologa. Ustraju li u svojoj odluci i nakon toga, prijavljuje ih se sanitarnoj inspekciji Ministarstva zdravstva – pojašnjava dr. Richter.

Šef pedijatrije u KBC-u Split, prof.dr. Marijan Saraga smatra da pedijatrijska struka mora poduzeti konkretnije korake kako bi se zaustavio trend necijepljenja koji je sve izraženiji. Prof.dr. Saraga ističe primjer Italije gdje dijete nije moguće upisati u vrtić ako nije primilo sva potrebna cjepiva.
Da roditelji drastično griješe kad ne cijepe svoju djecu smatra i dr. Ines Balint, obiteljska liječnica i članica Izvršnog odbora Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Ona ne zna da je netko u Hrvatskoj odbio liječiti necijepljeno dijete, a pretpostavlja da je jedan od argumenata slovenske pedijatrice taj što troši puno vremena na ljude koji odbijaju cijepiti djecu, jer je ista situacija i u Hrvatskoj.

 

Opasne posljedice

 

- Kad roditelj odbija cijepiti dijete, liječnik mora s njim dugo i opsežno razgovarati. Također, administracija koja sve to prati je zahtjevna i popunjavanje je dugotrajno, a svo to vrijeme koje se potroši na takve ljude ide na uštrb drugih pacijenata – kaže dr. Balint.
Naši su mediji u više navrata objavljivali svjedočanstva roditelja koji su protivnici cijepljenja i koje su, kako su tvrdili, ljutiti pedijatri tjerali iz ordinacije. Većina njih je situaciju pokušala riješiti promjenom odabranog liječnika na vlastitu inicijativu, a kod nekih je situacija završila plaćanjem kazne od dvije tisuće kuna i prijavom nadležnom centru za socijalnu skrb.

Budući da među sve više roditelja vlada strah od cijepljenja i uvjerenje da cjepiva mogu izazvati neka teška zdravstvena stanja, generalno možemo reći da kod nas pada procijepljenost što sa sobom nosi opasne posljedice. Povećava se mogućnost pojave zaraznih bolesti koje su praktički iskorijenjene, a zbog boravka u kolektivu s necijepljenima, ugrožena su i djeca koja su uredno cijepljena, prenose 24sata. 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: