Datum objave: 14. Veljača 2017

Svjetski poznata umjetnica Olgica Palinkaš želi izraditi skulpturu profesora Livakovića

Diana Ferić
Diana Ferić

Valentinovo je prilika za pokazivanje pažnje ne samo prema onima u koje ste zaljubljeni nego i prema svemu u što ste zaljubljeni pa tako i prema vlastitom gradu. Predstavnici udruge „Volim Šibenik“ pojačani dvjema svjetski poznatim damama Olgicom Palinkaš i njezinom sestrom Ninom posjetili su danas vjerojatno najstarijeg živućeg zaljubljenika u Šibenik, njegovu kulturu povijest i njegove ljude , profesora Ivu Livakovića, najcjenjenijeg šibenskog intelektualca koji svojim bistrim i britkim umom i dječjom zainteresiranošću za sve što ima veze sa Šibenikom odolijeva vremenu.

Bio je to i susret učenici gimnazije i njezinog najdražeg profesora hrvatskoj jezika jer kada je pedesetih godina prošlog stoljeća Olgica Palinkaš pohađala šibensku gimnaziju profesor Livaković, koji je tada bio i najmlađi gimnazijski profesor, joj je predavao hrvatski i ulio joj ljubav prema jeziku i književnosti. Oboje su se prisjetili da je Olgica Palinkaš kao petnaestogodišnjakinja pobijedila na jednom natječaju za najljepšu pjesmu koju je na proglašenju u šibenskom kazalištu pročitao, kao predsjednik žirija upravo profesor Livaković. On se te pjesme do danas sjeća i kaže da je bila napisana po uzoru na Majakovskog. Zanimljivo je da je tada treću nagradu dobio Arsen Dedić, također gimnazijalac.

Na tom dirljivom susretu bilo je riječi o  mnogo toga vezanog za Šibenik, ali i za rad sestara palinkaš. Olgica Palinkaš je svjetski poznata kiparica, filmska glumica, redateljica i scenaristica te dugogodišnja partnerica jod od najpoznatijih svjetskih filmaša Orsona Wellsa, a Nina Palinkaš je svjetski priznata umjetnica, tapiserijerka, filmska montažerka i kostimografkinja. Obje su kao djevojčice i djevojke živjele u Šibeniku odakle im potječe majka i za Šibenik su jako vezane.

Olgica Palinkaš nam je otkrila kako namjerava izraditi bistu profesora Ive Livakovića i kako se nada da će ta bista biti postavljena u šibenskoj gimnaziji budući da je profesor Livaković bio njezin ravnatelj više od 30 godina.  

Iz kategorije: Vijesti