Datum objave: 20. Veljača 2017

Za obnovu kina Odeon, Ministarstvo kulture odobrilo novih 800 tisuća kuna

Šibenik News
Šibenik News

Ministarstvo kulture, u sklopu rasporeda sredstava za programe investicijske potpore u 2017. godini, Gradu Šibeniku odobrilo je 800.000 kuna za projekt obnove bivšeg kina Odeon.

 

Dvorana nekadašnjeg kina Odeon rekonstruira se fazno, a sve radi stavljanja u funkciju polivalentne dvorane namijenjene održavanju kino i kazališnih predstava, kulturno-glazbenih događanja; od predstava preko kino-projekcija, plesa do održavanja konferencija i kongresa.

 

- Nijedan gradski projekt ne zapostavljamo i radimo ga u skladu s optimizacijom financijskih sredstava. Bivše kino Odeon je primjer fazne gradnje gdje za svaku proračunsku kunu nađemo po jednu iz vanjskih izvora, baš onako kako odgovorna gradska vlast i treba gospodariti novcem građana - kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, Danijel Mileta.

 

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na između 11 i 14 milijuna kuna, ovisno o razini unutarnjeg uređenja, a podijeljeno u više godina sukladno osiguranim sredstvima u proračunu Grada Šibenika i subvencijama Ministarstva kulture.

 

Ministarstvo kulture je 2013. godine odobrilo bespovratnih 400.000 kuna za ovaj projekt, 2014. i 2015. godine po 700.000 kuna, a 2016. i sada, 2017. godine, po 800.000 kuna.

 

Podsjetimo, projekt statičke sanacije objekta izrađen je nakon geomehaničke i statičke analize objekta, a izrađena je i revizija glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije bivšeg kina Odeon u polivalentnu dvoranu. U ranijim fazama su odrađeni mehanički i ručni iskopi materijala oko temeljnih stupova do dubine postojećih temelja, ugrađena je i armatura te je postavljena oplata za proširenje temelja. Uz hidrodinamičku pripremu stupova postavljen je novi beton. Izvedeni su radovi na uređenju pročelja objekta, postavljeni su vanjski fasadni slojevi, uključivo krov, te vanjska stolarija. Ujedno je riješen sustav odvodnje cijelog objekta na koji se kino Odeon naslanja.

 

Ministarstvo kulture u 2017. godini odobrilo je i 800.000 kuna za dovršenje stalnog postava Muzeja grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti