Datum objave: 22. Veljača 2017

Šibenčani i ove godine u prilici pokazat spremnost da pomognu štičenicima 'Marijinih obroka'

Šibenik News
Šibenik News

Nakon što je prošle godine humanitarnim koncertom 'Marijini obroci', održanim u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, osigurana svakodnevna prehrana za pedesetero potrebite djece, u četvrtak, 23. veljače, ponovno na pozornici Šibenskog kazališta stiže još jedan takav humanitarni koncert.

 

 U organizaciji Osnovne škole Murterski škoji Murter i Grada Šibenika u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku,  s početkom u 20 sati, održava se četvrti po redu humanitarni koncert za Marijine obroke. 

 

Na koncertu nastupaju Mandolinski orkestar OŠ Murterski škoji, Ženska klapa Karmel Turanj, Ženska klapa Oršulice Vodice, Klapa Solaris, M.S.A.Q. (Mate Skračić Adaptive Quartet), Mandolinski orkestar HKUD-a Tribunj, VIS Duet Šibenik i Tea Slavica. Sponzor koncerta je HDS ZAMP, a medijski pokrovitelji Radio Ritam i Radio Šibenik. Voditelj programa je Nikola Urukalo. Cijena ulaznice je 20 kn.

 


Međunarodni humanitarni projekt Mary’s Meals pokrenuo škotski humanitarac Magnus MacFarlane-Barrow s ciljem da djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta osigura jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja – u školi, omogućujući im tako školovanje i izlaz iz siromaštva. Sve je krenulo 2002. u Malaviju gdje je Magnus sa svojim prijateljima osigurao dnevni obrok za 200 siročadi u jednoj školi. Vremenom se u projekt uključilo tisuće volontera u Australiji, Austriji, Bosni i Hercegovini, Kanadi, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji i SAD-u.

 

Zahvaljujući tome 2010. godine u program Marijinih obroka već je bilo uključeno 400 tisuća djece, 2012.  godine 700 tisuća, a 2014. godine 900 tisuća djece. Danas Marijini obroci svakodnevno hrane preko 1.187.000 školske i predškolske djece u 13 najsiromašnijim zemalja Afrike, Azije Južne Amerike i Istočne Europe. Ne treba zaboraviti da su uz donatore u projekt uključene tisuće volontera na terenu koji nabavljaju i pripremaju obroke u školama.  

 

Hrvatska udruga Marijini obroci osnovana je u srpnju 2009. godine sa sjedištem u Zagrebu. Zahvaljujući hrvatskim donatorima, Marijini obroci Hrvatske danas osiguravaju topli obrok za 11 tisuća djece u  Malaviju, Beninu, Liberiji i Ekvadoru. Tako je nedavno je zahvaljujući dobrotvorima iz Hrvatske u osnovnoj školi Hozin u Beninu otvorena 10. školska kuhinja "Dalmacija, Hrvatska" u kojoj se svakodnevno priprema obrok za 750 djece.

 

-Ako vam maskiranje i tulumarenje koje pripremamo idući tjedan nisu po volji, ili vam je Zagreb pak presjeverno - svejedno imate priliku biti dio Marijinih obroka ovog mjeseca - poručili su ih hrvatske organizacije Marijini obroci putem društvenih mreža, dodajući da upravo koncertom u Šibeniku otvaraju priliku doći do sljedećeg djeteta koje čeka na svoj obrok.

 


Magnus MacFarlaneaa-Barrow, kojega je medijska kuća CNN nazvala jednim od „Najvećih 10 heroja“ 2010. godine, kaže: “Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez prekrasnih djela ljubavi koja primamo od ljudi iz cijeloga  svijeta. Marijini obroci su niz malih djela ljubavi. Ako ujedinite sve te male žrtve, stvara se nešto prekrasno. „
 

Iz kategorije: Vijesti