Datum objave: 01. Ožujak 2017

Tomislav Čolak (HSP) Plenkoviću: Ne kitite se tuđim perjem, BDP su povećali masovno iseljeni Hrvati

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Dok premijer Hrvatske, Andrej Plenković ističe kako je za rast BDP- a u četvrtom tromjesečju za 3,4 posto zaslužna njegova Vlada jer se bavi ključnim pitanjima poput gospodarskog rasta i razvoja, ŽV HSP-a predvođenom Tomislavom Čolakom ima nešto drugačije razmišljanje otkud povećanje BDP-a.

 

Za povećanje ta 'tri mala slova' Tomislav Čolak ispred ŽV HSP-a, kaže, zaslužan je porast investicija, izvoza, a najviše, tvrdi, jačanje osobne potrošnje hrvatskih građana.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti.


Pošto ne vidimo oko sebe to zadovoljstvo hrvatskih građana koji navodno imaju više novca za potrošiti nego ranijih godina, mišljenja smo da razlog jačanja osobne potrošnje hrvatskih građana treba potražiti na drugom mjestu.

 

A to drugo mjesto su naši stari, i posebno novi gastarbajteri koji svojim službenim doznakama obitelji i rodbini koja je ostala u Domovini, a posebno doznakama koje nisu nigdje službeno registrirane, najviše doprinose jačanju osobne potrošnje hrvatskih građana.

 

Vlada RH, kako sadašnja, tako i one prije nje, najviše je zaslužna za masovno iseljenje najproduktivnijeg hrvatskog stanovništva, koje ne nalazi načina zaraditi svoj kruh u Domovini, nego je prisiljeno kruh zarađivati u inozemstvu.

 

Ugledali su se u jednako neuspješne vlade propale države, koja je na isti način šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća rješavala pitanje zarađivanja svog kruha u Domovini, te na isti način povećavala svoj BDP.

 

Prema dostupnim podacima, a radi se o podacima za 2014. godinu ( do kada je prema nekim procjenama iz RH u inozemstvo otišlo oko 50.000 hrvatskih građana), hrvatski gastarbajteri su na račune svojih obitelji u Hrvatskoj uplatili 870 milijuna eura ( oko 6,6 milijardi kuna ), a vrijednost tih doznaka u 2014. godini odgovarala je mjesečnom fondu svih dohodaka u Republici Hrvatskoj.

 

Kada znamo da je od 2014. godine do danas prema procjenama iz RH u inozemstvo otišlo još najmanje 100.000 hrvatskih građana, nije teško izračunati njihov doprinos u 2016. godini jačanju osobne potrošnje hrvatskih građana, pa time i cjelokupnog BDP-a.

 

Kada se još u obzir uzmu doznake naših gastarbajtera koje su išle iz ruke u ruku , te sama osobna potrošnja naših gastarbajtera prilikom njihovog dolaska i boravka u Domovini, njihov doprinos jačanju osobne potrošnje i cjelokupnog BDP-a je neizmjerljiv.

 

Zato poručujemo Vladi RH, ne kitite se tuđim perjem i još jednom javno zahvaljujemo našim gastarbajterima, hvala Vam !
 

Iz kategorije: Vijesti