Datum objave: 17. Ožujak 2017

FOTO: Kaos u povijesnoj jezgri skriven iza građevinskih skela i zvukova alata

Snježana Klarić
Snježana Klarić

Stara gradska jezgra Šibenika posljednjih mjeseci pretvorena je u gradilište zbog čega pojedinci koriste gužvu pa na ulicama vlada još veći nered pored onog koji se očekuje na mjestima obnove i pretvorbe starih kuća i palača u hotele i apartmane.

 

Tako u Zagrebačkoj ulici već nekoliko dana krupni otpad, dotrajali prozorski okviri i okviri vrata s raspadajućim kartonskim kutijama dočekuje prolaznike i grdi pogled na ulicu inače punu povijesnih priča. Istina, nekoć su je zvali Masna, danas bez problema to bi mogla biti Šporka.

 

FOTO: Grupe turista imale su tu čast probijati se kroz gradske ulice


- Kao pročelnik nisam upoznat sa svim situacijama, ali komunalni redari imaju zadatak hodati i držati sve pod kontrolom - kazao je Miro Lucić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Šibenika.


No sjetio se o kojem se neredu i u kojoj ulici radi pa je kazao kako komunalci već danima pokušavaju ući u trag vlasniku kako bi uklonio ostavljeni nered.


Međutim to nije sve. U općem kaosu koji vlada na ulicama Šibenika, a dobro sakrivenom iza građevinskih skela, nađe se još more 'nepravilnosti'. Tako u Ulici kralja Tomislava, poznatijoj kao Kalelarga, signalizacija koja upozorava na oprez zbog pada predmeta s visine već tjednima čeka na uklanjanje jednako kao ona ostavljena na trgu ispred hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića.

 

- Za to smo izdali nalog izvođaču radova na sanaciji kuća u tim ulicama da ukloni ostavljeno. Vidjet ću s redarima da obrate pozornost i kad su u pitanju druge stvari - komentirao je pročelnik koji ima pune ruke posla i kad je u pitanju uklanjanje natpisa po zidovima grada kojih je, složio se, sve više.

 

FOTO: Jedan od zaista neprimjerenih natpisa u ulici prema katedrali sv. Jakova


- Brišemo mi to, ne stignemo sve, ali barem one neprimjerenog sadržaja. Ali kako da mi sami bez pomoći policije i građana stanemo na kraj huliganima - priznao je Lucić, dodajući da godišnje potroše oko 150 tisuća kuna na uklanjanje grafita za što su zadužili tvrtku s kojom su prethodno sklopili ugovor.

 

Činjenica je da kad mačke nema, miševi kolo vode, a u Šibeniku to ne mogu sakriti ni građevinske skele ni zvuk bušilice.
 

Iz kategorije: Vijesti