Datum objave: 19. Ožujak 2017

Primošten jedini u Dalmaciji dobio Code Club

Šibenik News
Šibenik News

Osnovna škola Primošten priključila se Code Clubu Hrvatska. Code Club je svjetska mreža besplatnih volonterskih programerskih klubova za djecu. Djeca prolaze kroz kurikulum pripremljenih projekata u programskim jezicima Scratch, HTML/CSS i Python i izrađuju vlastite animacije, igre i web stranice.

 

Code Club radionice će se u OŠ Primošten održavati ponedjeljkom od 12:30 do 13:30 za djecu od 8 do 10 godina pod vodstvom edukatora-volontera Kristijana Perkovića, dipl.ing.el. Prvi Code Club je osnovan 2012. godine u Velikoj Britaniji, a danas postoji već više od 9.000 klubova u više od 100 zemalja širom svijeta u koje je uključeno više od 100.000 djece.

 

U Hrvatskoj je do sada registrirano 36 klubova, od kojih je Code Club Primošten jedini u Dalmaciji.


Ciljevi:
· naučiti djecu programirati, na zabavan način kroz izradu igara, animacija i web stranica

· nadahnuti djecu da kroz igru uče, stvaraju i dijele svoje ideje

· pružiti svakom djetetu vještine, samopouzdanje i priliku da oblikuje svoj svijet

· razvijati socijalne vještine djece kroz interakciju s drugim članovima kluba

 


Redovni školski program ne omogućuje učenicima nižih razreda osnovne škole stjecanje informatičkih znanja. Djeca provode mnogo vremena uz svoje pametne telefone, tablete i računala, ali samo kao korisnici, bez razumijevanja kako ti uređaji funkcioniraju „ispod površine“. Cilj je dati im znanja i vještine koji bi ih iz konzumenata digitalne tehnologije pretvorili u njene kreatore.

 

Stjecanje vještine programiranja osigurava sveobuhvatnu informatičku pismenost koja postaje nužna na tržištu rada 21. stoljeća, s obzirom na to da se sve više radnih mjesta temelji na informacijskim i telekomunikacijskim tehnologijama, robotici i automatici. Ulazak u svijet programiranja (‘coding’) priprema učenike za STEM zanimanja (science, technology, engineering, mathematics), u čemu je hrvatsko školstvo deficitarno.

 

Uz to, usvajanje ovih vještina u ranoj dobi ima transformacijsku snagu - unapređuje način razmišljanja i razvija algoritamsku logiku (računalno razmišljanje) koje je primjenjiva u svim područjima života.

Iz kategorije: Vijesti