Datum objave: 29. Ožujak 2017

Zbog spora s poduzetnikom Zogajem Jadranska banka "na bubanj" stavila privatno vlasništvo građana

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnici i ostali građani na imovini kojih Jadranska banka ima fiducijalno vlasništvo vjerojatno niti ne znaju da im je na tu imovinu, aktivnom plombom, početkom ove godine "sjeo" poduzetnik Rustem Zogaj zbog nepodmirenih potraživanja od Jadranske banke te da, ako Banka njemu ne plati novac prema sudskoj presudi mogu ostati bez svoje imovine. Sanacijska uprava Jadranske banke nikoga o tomu nije obavijestila pa su neki klijenti doživjeli šok kada su to vidjeli u svom vlasničkom listu. Plomba je oznaka da je podnesen prijedlog za upis u tom zemljišnoknjižnom ulošku i da o tom prijedlogu sud još nije donio odluku.

Poznato je da je taj poduzetnik javio na natječaj za Autokamp u Zablaću koji je 2006. godine oglasila Jadranska banka. Njegova obitelj imala je tada uspješan razgranati posao pa su se odlučili početi baviti turizmu i pristali su na vrlo visoku cijenu od čak 36 milijuna kuna koju je za taj kamp tražila Jadranska banka.

 

 

Procijenili su da je riječ o atraktivnoj i perspektivnoj lokaciji te su nakon kupnje tog autokampa u nju namjeravali uložiti 5 milijuna eura. Pri potpisivanju ugovora Zogaj je banci uplatio deset milijuna kuna. Budući da je jedini vlasnik tih oko tri hektara zemljišta u zemljišnim knjigama bila Jadranska banka mislio je kako će se brzo upisati u zemljišne knjige i platiti ostatak novca, ali su se javili za njega nepremostivi problemi. Državno odvjetništvo u Šibeniku naknadno je odlučilo osporiti internu transakciju prema kojoj je zablaćkim kampom, koji je ranije bio u vlasništvu "Solarisa" namirena Jadranska banka objašnjavajući da je riječ o šumi koju nije moguće prodavati.
Općinski sud je taj zahtjev Državnog odvjetništva odbio, ali se spor nastavio jer se Državno odvjetništvo žalilo. Zogaj je, videći da tome nema kraja, predložio Jadranskoj banci da odustanu od dogovorene kupoprodaje i da on njima vrati autokamp, a oni njemu novac.
No pravnici koji su savjetovali tadašnju upravu Jadranske banke nisu na to htjeli pristati već su se upustili u sudski spor sa Zogajem koji je on, naravno dobio. Prema pravomoćnoj presudi morali su poduzetniku Rastemu Zogaju platiti više od 20 milijuna kuna, a kako oni to još uvijek nisu napravili, on je na imovinu na privatnu imovinu na koju Jadranska banka ima fiducijalno vlasništvo stavi aktivno plombu. Banka je time ugrozila egzistenciju i pravo vlasništva ljudi koji ni za što nisu krivi,a mogli bi snositi kobne posljedice.

Iz kategorije: Vijesti