Datum objave: 03. Travanj 2017

Medulić:Lijepo je kada se gradi i obnavlja,ali može li s više poštovanja prema prolaznicima i stanarima

Diana Ferić
Diana Ferić

Pozitivno je što u Šibeniku, kako je nedavno kazao gradonačelnik Željko Burić, ima dvadesetak aktivnih već više od dva mjeseca ne možete živjeti od prašine. Bilo bi dobro svima koji prolaze Medulićem na ulazu u Kalelargu, s jedne i druge strane, dijeliti maske da ih stave na usta i tako spriječe da im štetna prašina uđe u organizam.

Poduzetnici koji u blizini imaju svoje radnje su izvan sebe i na rubu živčanog sloma. „ Ne možemo se braniti od prašine koja ulazi u dućan i ne znamo kako se zaštiti. Osim toga, ljudi izbjegavaju prolaziti ovim putom pa smo ostali bez mušterija. Predugo to već traje da bismo bili tolerantni“, kažu vlasnici tih dućana.


Svjesni su da se nemaju kome obratiti i da nitko ne štiti njihova prava.
Teško je shvatiti zbog čega investitori, a na malom prostoru na Meduliću ih je troje, nisu posjetili te poduzetnike i objasnili im što će se i koliko dugo raditi te ih barem zamolili za strpljenje. To bi bio minimum pristojnosti i uvažavanja.

Koliko znamo, niti jedna inspekcija nije intervenirala.


„Kad sam lani uređivao apartmane u povijesnoj jezgri nema inspekcije koja me nije posjetila,a ne vidim da se to događa na Meduliću. Valjda zbog toga što tamo investiraju Splićani pa su naši čelnici uviđavni prema njima, više nego prema domaćim ljudima“, kazao nam je jedan šibenski poduzetnik.

 

Navodno postoji tehnologija koja štiti okoliš od prašenja, ali je izvođači radova ne primjenjuju.

 

Obratili smo se Sanitarnoj inspekciji dobili dogovor kako nisu za to nadležni te su nas uputili na Građevinski inspekciju koja nam je odgovorila kako nisu dobili nikakvu prijavu te preporučila da se obratima Inspekciji zaštite na radu.

 

Građani se bune i bunili su se, kako doznajemo od Mira Lucića, pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove Grada Šibenika. „Izlazili smo na teren. Prijavili smo te slučajeve i inspekciji zaštite na radu tako da se nešto napravilo. Bilo bi dobro, a to smo im i kazali, da radnici polijevaju vodom površine na kojima rade kako bi manje prašilo, ali njima to otežava posao. U svakom slučaju, ja sam naložio mojim komunalnim redarima da svakog dana obiđu ta gradilišta i reagiraju ako s nešto ne radi kako bi trebalo“, izjavio nam je Miro Lucić.

 

Slične su muke i poduzetnika pokraj bivše Peškarije jer se s jedne strane priprema gradnja poslovno – stambenog objekta, a s druge strane je podignuta skela za uređenje fasade zgrade u kojoj se nalazi Turističko – informativni centar.

 

Mnogi se pitaju jesu li radovi mogli početi i ranije.

Iz kategorije: Vijesti