Datum objave: 05. Travanj 2017

Grad Šibenik subvencionira stanarinau staroj gradskoj jezgri obnovu prozore i vrata

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik objavio je danas Javni poziv za sufinanciranje obnove vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima staroj gradskoj jezgri. Programom ,,Stara gradska jezgra - obnova stolarije" nastoji se potaknuti ugradnja i korištenje energetski učinkovite vanjske stolarije.

 

„Na dosadašnje natječaje poticanja energetske učinkovitosti stanovnici stare gradske jezgre uglavnom se nisu mogli prijavljivati zbog uvjeta natječaja koji nisu bili primjenjivi za objekte u zaštićenoj zoni. Troškovi života, naročito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika pa Grad Šibenik iz vlastitih izvora subvencionira zamjenu vanjske stolarije za stambene objekte u jezgri. Poboljšanjem energetske učinkovitosti pridonijet će se imidžu Grada Šibenika kao poželjne turističke. Osim toga, ovim programom doprinijet ćemo i ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri koju se zaista trudimo dodatno oživjeti i obogatiti novim sadržajima“, kazao je danas prilikom predstavljanja programa ,,Stara gradska jezgra - obnova stolarije" gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

 

Programom će se sufinancirati troškovi nabave i ugradnje nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na deset obiteljskih kuća i stanova. U program ,,Stara gradska jezgra - obnova stolarije" za ovaj natječaj bit će uloženo 200.000 kuna , a Grad Šibenik subvencionira do 25 posto vrijednosti pojedine investicije, odnosno do iznosa od 20.000 kuna po pojedinom objektu.

 

Predsjednik gradske četvrti Stari grad Mirko Čeko istaknuo je kako će ovaj program, osim stanarima, biti koristan i poduzetnicima u staroj šibenskoj jezgri jer će im se sufinanciranjem olakšati obnova objekata.

Ugradnjom nove stolarije na obiteljske kuće i stanove procijenjena potencijalna ušteda energije iznosi do 10 do 15 posto.

Nakon objavljivanja Javnog poziva koji će trajati 30 dana, Povjerenstvo će vršiti obradu zahtjeva pristiglih po ovom Programu te će pratiti njegovu realizaciju.
 

Iz kategorije: Vijesti