Datum objave: 26. Travanj 2017

Pogledajte zašto Šibenčani kad ulaze u Dolac "okreću glavu na drugu stranu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenčani koji vole svoj grad i brinu za zaštitu njegovog identiteta i povijesne jezgre kažu da, ako moraju proći prema Docu, okrenu glavu prema moru da ne bi gledali gradilište buduće stambeno – poslovne zgrade jer ga doživljavaju kao tešku ranu na biću povijesne jezgre. Još je teže okolnim stanarima koji ne samo što svakog dana moraju gledati što je učinjeno od tog dijela grada nego i dalje strepe i za sigurnost svojih kuća i za vlastitu sigurnost s obzirom na to da je teren očišćen i izrovan do samih stijena.

Poznato je da je Projekt stambeno-poslovnog kompleksa na staroj peškariji godinama bio predmet prijepora između investitora i šibenskih konzervatora, ali ii mnogih Šibenčana. Na kraju je investitor dobio sve potrebne dozvole od konzervatora i radovi su krenuli.
Investitor je tvrtka Stanovi Jadran u kojoj kažu da će do 15. svibnja završiti sve pripremne radove za gradnju.
„Do 15. svibnja svi će ti radovi biti gotovi, a obuhvaćaju sanaciju bedema s kojeg se bila odronila stijena od oko 4 tone. Mi smo napravili i elaborat statike terena iz kojeg je bilo vidljivo kako se zapravo taj bedem procijepio, a također, pokazalo se da je teren takav da bi i manji potres od 3 stupnja po Richteru mogao prouzročiti oštećenja. Nadalje, u ovoj fazi obavit će se i statička sanacija svih okolnih kuća te postaviti temelji za budući objekt. Preko ljeta je stanka i teren će biti parkiralište, a nastavljamo na jesen, od 15. rujna. Svi radovi trebali bi biti dovršeni za 6 do 8 mjeseci“, izjavio je kada su radovi počeli predstavnik investitora Jeličić – Purko.

Ta je tvrtka kupila i susjedni objekt koji će pretvoriti u hotel baštinu. Imat će 10 soba i jedan apartman s ukupno 24 ležaja, te restoran u prizemlju.

Inače, stambeno-poslovni kompleks na staroj peškariji sastojat će se od dviju povezanih zgrada. Imat će 9 luksuznijih stanova od kojih dva penthouse stana. U prizemlju će pak biti restoran, wine bar te ice-cream shop.

Iz kategorije: Vijesti