Datum objave: 16. Lipanj 2017

SUHOZIDNA BAŠTINA: Hrvatska država nudi bespovratne potpore za održavanje suhozida

Diana Ferić
Diana Ferić

Vlasnici poljoprivrednih površina na kojima se nalaze autentični suhozidi građeni na tradicionalni način mogu dobiti bespovratne potpore iz proračuna Republike Hrvatske za njihovo održavanje.

Novac za održavanje suhozida osiguran je u sklopu Programa ruralnog razvoja odnosno sustava potpora Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene. Suhozidi imaju status krajobraznih obilježja koje Hrvatska želi zaštititi i sačuvati. Do sada je održavanje suhozida bilo gotovo isključivo briga samih vlasnika osim u onim jedinicama lokalne samouprave poput Grada Vodica u kojima postoje programi zaštite suhozidne baštine i kamenih bunja.


Suhozide, a toga je hrvatska država svjesna, ne ugrožavaju samo ljudi koji ih uništavaju zbog širenja građevinskih zona ili proizvodnje građevinskog materijala nego i vremenski uvjeti te druge okolnosti zbog kojih se urušavaju, gube i nestaju kao prepoznatljivi krajobrazni znamen.


Uvođenjem sustava bespovratnih potpora za održavanje suhozida država nastoji spriječiti urušavanje suhozida i njihovo zarastanje u korov i šikaru. Pravo na dobivanje potpore imaju svi vlasnici već postojećih suhozida tipičnog izgleda za područje na kojem se nalaze, minimalne dužine od 30 metara. Zahtjevi za dodjelu potpora podnose se Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a program traje do 2020. godine.
Državne otpore za održavanje suhozida trebale bi biti zanimljive i privlačne žiteljima Šibensko – kninske županije koja ima izuzetno bogatu suhozidnu baštinu koja je u velikoj mjeri zapuštena i ugrožena, a mogla bi biti prvorazredna turistička atrakcija. Osim toga ta je baština ugrožena nekontroliranom gradnjom, širenjem poljoprivrednih površina zbog uzgoja novih kultura, osobito smilja pa i iskorištavanjem suhozida kao kamenoloma i izvora građevinskog materijala.
 

Iz kategorije: Vijesti