Datum objave: 05. Rujan 2017

HRVATSKI FENOMEN - Hrvatska ima dva puta više stanova bez zahoda nego apartmana za turiste

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Republike Hrvatske imaju oko 60 000 stanova za iznajmljivanje turistima, 350 000 praznih stanova koji čekaju kupce i oko 116 000 stanova koji nemaju zahod ili je u izvan njih, a k tome ima i oko 60 000 stanova bez kupatila u kojima živi gotovo 115 000 osoba.

Priča o hrvatskoj kao zemlji fenomena potvrđuje se i u pregledu njenog stambenog fonda. Inventura podataka o uvjetima stanovanja i stambenom fondu građana Hrvatske u zadnjih 10 godina fascinantna je zbirka apsurdnih podataka i pokazatelja.
Na primjer u zadnjih 10 godina broj stanova izgrađenih da se u njima živi povećan je za 5,7 posto, a broj stanova uređenih ili izgrađenih da bi ih se iznajmljivalo turistima povećan je za 250 posto. Istovremeno u Hrvatskoj kupce čeka više od 350 000 novih praznih stanova.

Još su apsurdniji podaci o socijalnim kategorijama uvjeta života u stanovima. Šokantan je podatak da u Hrvatskoj čak 27 000 stanova nije priključeno na vodovodnu mrežu, a da ih 38 000 nema zahod te da još 77 000 ima zahod negdje vani u dvorištu. Čak 59 000 stanova u kojima živi 115 000 osoba nema kupaonicu pa čak ni tuš kabinu.

Tužna je istina da se veliki dio takvih stanova nalazi u unutrašnjosti dalmatinskih županija - Zadarske, Šibensko - kninske, - Splitsko - dalmatinske i Dubrovačko - neretvanske.

Uz sve to ide i podatak da se stanovi i dalje grade te da je izuzetno živa građevinska aktivnost na gradnji novih ili preuređenju starih stanova za prihvat turista. Turizam je postao hrvatski općenarodni poduzetnički projekt čiji zamah ne usporavaju ni upozorenja stručnjaka da je riječ o neplanskoj stihiji koja bi mola izazvati velike socijalne i ekonomske probleme, ako turizam iz bilo kojeg razloga uspori rast ili poklekne.

 

Iz kategorije: Vijesti