Datum objave: 11. Listopad 2017

Konzum je i u ovoj godini poslovao s gubicima zbog problema s likvidnošću

Diana Ferić
Diana Ferić

Konzum je u prvih osam mjeseci ove godine ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA-u, dok su kompanije Jamnica, Ledo i Zvijezda ostvarile dobit prije kamata, poreza i amortizacije, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora, prenosi HINA.

 

Otežano poslovanje u maloprodaji

To izvješće, koje se odnosi na gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u razdoblju od 11. rujna do 10. listopada, objavljeno je u utorak navečer na internetskim stranicama Agrokora i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U poslovnoj grupi Maloprodaja i veleprodaja (Konzum Hrvatska, Konzum BiH, Tisak, Velpro Centar i Velpro BiH), ostvareni su kumulativni prihodi od 10,32 milijarde kuna, uz negativnu EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) od 193 milijuna kuna.

U izvješću se navodi da je poslovanje poslovne grupe Maloprodaja u prvoj polovici 2017. godine bilo otežano uslijed problema s likvidnošću s kojima se suočila cjelokupna grupa, ali da su nakon priljeva novog financiranja u lipnju 2017. godine maloprodajne kompanije pokazale konzistentan rast iz mjeseca u mjesec tijekom ljetne sezone.

U prvih osam mjeseci ove godine kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda (Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant i PIK Vrbovec) ostvarile su kumulativne prihode od 1,81 milijarde kuna i EBITDA od 207 milijuna kuna.

Poslovne rezultate u tom segmentu obilježili su sporije ostvarivanje prihoda, i značajno povećanje EBITDA-a. Ukupna likvidnost tog segmenta je zadovoljavajuća te će biti adekvatna za nadolazeće jesensko razdoblje, što bi trebalo imati daljnji pozitivni učinak na profitabilnost kompanija iz ove grupe, kaže se u izvješću.

U poslovnoj grupi Prehrana kumulativni prihod u prvih osam mjeseci iznosio je 5,97 milijardi kuna, a EBITDA 946 milijuna kuna. Te su kompanije, navodi se u izvješću, ostvarile rast prodaje, ali još uvijek ispod razine prethodnog razdoblja.

Jamnica, Ledo i Zvijezda s pozitivnom EBITDA-om

Među pojedinim kompanijama, Konzum je u prvih osam mjeseci ostvario prihod od 6,13 milijardi kuna i negativnu EBITDA od 18 milijuna kuna. Manji prihodi od prodaje za prvih osam mjeseci 2017. uglavnom su posljedica prekida poslovanja Kozma i manje prodaje naftnih derivata, ocjenjuje se u izvješću izvanredne uprave.

Prihod Tiska u prvih osam mjeseci iznosio je 1,39 milijardi kuna, a EBITDA minus 23 milijuna kuna, a u izvješću se navodi da je u kolovozu segment maloprodaje u opadanju uglavnom zbog manje maloprodajne mreže uslijed smanjenja broja neprofitabilnih prodajnih mjesta, dok je segment veleprodaje u padu zbog manje prodaje telekomunikacijskih bonova.

Velpro centar je u prvih osam mjeseci poslovao s ukupnim prihodom od 1,24 milijarde kuna i negativnim EBITDA od 65 milijuna kuna.

Jamnica je uprihodila 1,05 milijardi kuna, uz EBITDA od 258 milijuna kuna, prihod tvrtke Roto dinamic iznosio je 739 milijuna kuna (EBITDA 51 milijun kuna), a Ledo je ostvario prihod od 821 milijuna kuna uz EBITDA od 199 milijuna kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: