Sidebar Menu

Datum objave: 22. Studeni 2017

Svećenik u Varaždinu iz crkve izbacio djevojčicu s teškoćama u razvoju

Diana Ferić
Diana Ferić

Srijedom navečer se u Kapucinskoj crkvi u Varaždinu održava župni vjeronauk za djecu osmih razreda koja ove godine idu na krizmu. Tako je bilo i prošle srijede kada je prema priči majke jedne djevojčice koja je željela ostati anonimna, došlo do ”incidenta”, piše portal evarazdin.

Kako je prepričala za evaraždin, njezinu kćer, koja je inače dijete s posebnim potrebama. je pater Josip Vizjak usred župnog vjeronauka izbacio iz crkve jer ona ove godine neće ići na krizmu nego tek sljedeće godine.

 

– Ona ne ide na vjeronauk u školu zbog nekih obaveza koji se tiču njezinog zdravstvenog stanja, a nismo znali da ako hoće ići na krizmu da mora pohađati dvije godine župni vjeronak, a ne samo jednu – govori nam mama i dodaje kako ju je najviše zasmetalo to što ju je svećenik izbacio s riječima ”Izvoliš van iz crkve”.

 

Čekala ispred crkve na kiši i plakala

 

Prema njezinim riječima, njezinoj kćeri je dovoljna teška njezina zdravstvena situacija i pubertet s kojim se mora nositi, a ovo je za nju bio samo dodatan šok, a iako su imali dogovor s biskupijom da djevojčica može pohađati vjeronauk i ići na krizmu, na to je, kaže majka, netko očito zaboravio.
– Ona je mene zvala na mobitel, čekala je vani na kiši ispred crkve, plakala i rekla da joj je svećenik rekao da mora izaći iz crkve – rekla je majka djevojčice i dodala kako je željela ostati anonimna samo zbog kćeri koja ne želi da ju druga djeca podrugljivo gledaju zbog ove situacije.
 

 

”Nije imala pravo na krizmu”

 

Pater Josip je ispričao svoju stranu priče. Na optužbu da je djevojčicu izbacio iz crkve se nasmijao i rekao:
– Prema propisima, dijete nije imalo pravo ići na krizmu ove godine jer ne pohađa vjeronauk u školi, a župni je trebala pohađati najmanje tri godine – govori nam pater Josip i dodaje kako je istina da je djevojčici na početku vjeronauka rekao da nema potrebe da bude na vjeronauku i neka ide doma jer ne može ići na krizmu. – rekao je za evaraždin.

Prema njegovim riječima, roditelji su trebali biti upoznati s pravilima kada i kako dijete može ići na krizmu ili barem popričati s njim i upoznati ga s cijelom situacijom.

– Ja nisam znao da je djevojčica bolesna i nisam joj trebao reći neka ide doma usred vjeronauka i ispred njezinih prijatelja, već sam trebao pričekati kraj i objasniti njoj i majci pravila – rekao nam je za kraj pater Josip.

FOTO:evarazdin
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.