Datum objave: 27. Studeni 2017

DRŽAVNI ARHIV U ŠIBENIKU: 10. obljetnica rada i 50. obljetnica arhivskog Sabirnog centra

Diana Ferić
Diana Ferić

Državni arhiv u Šibeniku obilježio je izložbom koja prikazuje kronologiju čuvanja arhivske građe od 15. stoljeća do danas.

Izložbu je otvorila Nataša Mučalo ravnateljica šibenskog Državnog arhiva koja je podsjetila kako se želja Šibenika da ima svoju samostalnu arhivsku ustanovu ispunila 11. siječnja 2007. godine nakon 50 godina čekanja i nastojanja da se to postigne. Toliko je vremena proteklo od 1967. godine od osnivanja Sabirnog centara u Šibeniku kao prve javne arhivska službe do 2007. godine kada je konačno utemeljen i Državni arhiv.


Izložbu o radu Državnog arhiva u Šibeniku priredila je Andrijana Radoš Šupe koja je kazala kako je izložba koncipirana tako da je u jednim dijelom predstavlja arhivsku baštinu i pruža uvid uvid u raznolikost gradiva koje se u arhivu čuva, dok je u drugom dijelu prikazuje kronologiju arhivske djelatnosti u Šibeniku.


Najraniji pisani podatci o čuvanju arhivskog gradiva u Šibeniku potječu iz 15. stoljeća. Sabirni centar u Šibeniku kao odjela Historijskog arhiva u Zadru utemeljen je 1967. godine, a s radom je započeo 1. siječnja 1968. godine i tada je imao samo jednog zaposlenika. Bio je to profesor Ante Šupuk.


Danas je Državni arhiv u Šibeniku respektabilna ustanova koja osim o prikupljanju, obradi i pohrani arhivske građe posebno brine o njenoj dostupnosti i otvorenosti prema korisnicima.
 

Iz kategorije: Vijesti