Datum objave: 08. Siječanj 2018

Izabrane kandidatkinje za ovogodišnje priznanje "Šibenska grandeca"

Diana Ferić
Diana Ferić

Posebno povjerenstvo za izbor Šibenske grandece, priznanje koje se u Šibeniku dodjeljuje ženama za njihov nesebični rad za unaprjeđenje kvalitete života u lokalnoj zajednici na različitim poljima djelovanja, izabralo je, među petnaestak pristiglih prijedloga, ovogodišnje kandidatkinje. To su: Gordana Pavić, Jadranka Fržop, Andja Jelavić, Loredana Bahorić, prof. Jasminka Paić, Ivana Kalebić, Rita Rando Baranović, Anita Aužina,dr.sc. Irena Bralić i Vinka Karađole Cvita.


Gordana Pavić predložena je jer radi na unaprjeđenju glazbenog života Šibenika, sudjeluje na svim glazbenim manifestacijama i odgaja mlade talente. Jadranka Fržop značajno pridonosi razvoju otočnog gospodarstva i otočnih proizvod, inicijatorica je Festivala otočnog proizvoda Šibensko – kninske županije


Anđa Jelavić, proslavljena košarkašica svojom školom košarke promovira taj sport među mladima i radi na razvoju ženske košarke


Loredana Bahorić - svojim modnim brendom „Charlie design“ koji je nastao u Šibeniku promovira Šibenik. Jedna je od najdugovječnijih hrvatskih dizajnerica, lani je proslavi 30 godina svog modnog brenda koji je jednako toliko godina prisutan u Šibeniku

 

Prof. Jasminka Paić volonterski educira srednjoškolce o zavičajnoj povijesti i pokreće brojne projekte s tim u vezi, a njezini učenici osvajaju državna priznanja

 

Ivana Kalebić je učiteljica u OŠ Jurja Šižgorića  koja sa svojim učenicima u slobodno vrijeme i volonterski snima filmove o Šibeniku i Županiji usađujući im zavičajne vrijednosti, a volonterski sa svojim učenicima provodi i projekte s područja informatike.


Anita Aužina kao predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinska potaknula je niz akcija pomoći potrebitima na šibenskom području, među ostalim, slijepom dječaku Mati Braliću, teško ozlijeđenom mladiću Juri Kulazi, starim i nemoćnima, djeci sa smetnjama u razvoju...

 

Rita Rando Baranović šibenska je nevista koja u Šibeniku živi više od 30 godina i sve vrijeme radi na unaprjeđenju suradnje između Italije i šibenske regije. Predsjednica je Kluba žena oboljelih od karcinoma dojke šibenske Lige protiv raka i stalno radi na osvješćivanja žena o toj teškoj bolesti i potrebi prevencije.


Dr.sc. Irena Bralić kandidirana je jer je na jezin inicijativu i zahvaljujući njezinom angažmanu prošle godine višak prihoda od organizacije nacionalnog Tečaja 1. kategorije za pedijatre uplaćen za stipendiranje troje studenata bez odgovarajuće roditeljske skrbi, autorica je četiriju knjige i udžbenika od kojih je jedna posvećen Šibeniku, a sve kongrese i tečajeve koje organizira dovodi upravo u svoj rodni Šibenik.

 

Vinka Karađole Cvita dugogodišnja šibenska obrtnica i floristica, bila e aktivna članica Udruženja obrtnika Šibenika koja je svoje originalne cvjetne aranžmane donirala različitim manifestacijama, a danas radi kao nastavnica u Strukovnoj školi u Šibeniku i posebno je angažirana na obrazovanje učenika s posebnim potrebama.

Udruga "Volim Šibenik" u suradnji sa Šibenskim muzejom te portalima ŠibenikIn i Šibenik News, Županijskim radio Šibenikom i Šibenskim listom organizira, drugu godinu za redom, izbor "Šibenske grandece", žene koja je svojim nesebičnim, u prvom redu volonterskim radom, pridonosi napretku lokalne zajednice.

Akciju vodi Povjerenstvo u sastavu Danijel Mileta, Željko Krnčević, Dinko Škevin. Živana Podrug, Katarina Rudan, Valerio Baranović i Diana Ferić.


Prijave kandidatkinja za tu prestižnu titulu, koja je ustanovljena lani, primale su se od 15. prosinca do 31. prosinca2017., a nova Šibenska grandeca bit će proglašena 6. ožujka 2018. godine. To je drugi put da se bira Šibenska grandeca. Lani je tu titulu ponijela šibenska anesteziologinja Danči Mihovilčević koja volonterski pomaže teškim bolesnicima i radi na unaprjeđenju zdravstvene zaštite.

 

Projektom "Šibenska grandeca" želi se privući pažnju javnosti na uzorne šibenske žene u različitim djelatnostima koje svojim volonterskim radom unaprjeđuju kvalitetu života svih, a uglavnom su samozatajne i javnost za njihov rad gotovo da i ne zna.
 

Iz kategorije: Vijesti