Datum objave: 25. Siječanj 2018

Hoće li kineske investicije u Zadar, gurnuti Šibenik u prometnu i gospodarsku izolaciju?

Diana Ferić
Diana Ferić

Pitanje gospodarskog i prometnog položaja Šibenika, pa i njegovog prosperiteta neizbježno se nameće u kontekstu najava golemih ulaganja moćnih kineskih investitora u Zadar, te posebno zbog interesa kineskog kapitala za ulaganja u željezničku prugu Knin - Zadar - Knin radi jačanja pozicije gospodarske zone Crno.

Prema aktualnim najavama prema Zadru se "valja" golemi kapital kineskih državnih i privatnih tvrtki. Kinezi prije svega namjeravaju ulagati u zadarsku prometnu infrastrukturu kako bi Grad Zadar bio sposoban za ulogu jakog ulaza na tržište Europske unije. Strateški ciljevi kineskih investitora su zadarska zračna luka, Luka Zadar, Poduzetnička zona "Crno" i pruga Knin - Zadar.

Kinezi su vlasnici 25 posto Luke Zadar, do kraja ožujka bi trebali postati i njeni većinski vlasnici, a kreće i investicija od gotovo 230 milijuna kuna u teretnu luku "Gaženica" koja prerasta u stratešku luku za uvoz kineskih proizvoda u EU.

Slijedi modernizacija Luke Zadar i to u sklopu najvećeg građevinskog i investicijskog projekta u povijesti čovječanstva "Jedan pojas, jedan put", prometne veze od istoka Kine do sjevera Europe.

Kineski planovi u Zadru neostvarivi su bez modernizacije pruge Zadar - Knin koja je odavno izgubila gospodarski značaj i kojom prođu tek dva - tri teretna vlaka mjesečno. Obnova i modernizacija te pruge bile su važne teme i na nedavnom poslovnom forumu u Šangaju, a među prioritete projekte uključile su ih i Hrvatske željeznice.

Ostvare li se ove najave kineska ulaganja u Zadar potpuno će promijeniti gospodarsku sliku sjeverne Dalmacije. Stjecajem okolnosti Knin će ponovno postati važno prometno čvorište s novim razvojnim perspektivama. Iako je kineski kapital fokusiran na pretvaranje Zadra u ključ za ulazak na europsko tržište, nedvojbeno je da će ulaganja u zadarske pomorske luke i aerodrom imati snažan upliv i na zadarski turizam.

Nema sumnje da će Zadar dobiti snažan vjetar u leđa. To su odlične vijesti za Zadar, Dalmaciju i Hrvatsku, ali pitanje je vide li se Šibenik i Šibensko - kninska županija u tim golemim prometnim i gospodarskim pomicanjima i postoje li mogućnosti da se u njih uključe?

Za sada se u svemu tome Šibenik i Šibensko - kninska županija ne spominju, a nema ni informacija da su se šibensko - kninski dužnosnici uključili u privlačenje kineskog kapitala.
Izostane li da tako kažemo, narančasta inicijativa, Šibenik bi se mogao naći u sivoj zoni, u prometnom i gospodarskom zapećku, između rastućeg gospodarstava Splita i gospodarsko - prometne ekspanzije Zadra s perspektivom da se zadovolji tek mrvicama s ta dva "stola".

Foto: Lučka uprava Zadar

Iz kategorije: Vijesti