Datum objave: 18. Veljača 2018

Nastavlja se uništavnje obale:U Mutreru niču apartmani tik do mora

Diana Ferić
Diana Ferić

Zgroženi su Murterini i čelni ljudi njihove općine jer unatoč njihovom jasnom protivljenju na jednoj od vrlo atraktivnijih do sada nedirnutih lokacija u Murteru, Pod Raduč, tek dvadesetak metara od obalne crte, gdae se apartmanske zgrade. Investitor je tvrtka GF Plus iz Zagreba koja je na tom mjestu, ali s gorenje strane ceste, već sagradila tri zgrade s apartmanima, prenosimo s portala Rudina press.

Plan prostornog uređenja Općine Murter-Kornati, odnosno Vladina Uredba o zaštićenom obalnom području, čini se, ovdje iz nekog razloga ne vrijedi. Lokalna je zajednica u ovakvim slučajevima nemoćna. Iz Općine Murter-Kornati kažu da su tek u ožujku 2017. godine doznali da se na predjelu Pod Raduč ispod ceste uz more planira graditi kuća.
- Bili smo zgroženi i poduzeli smo niz različitih mjera kako bi to zaustavili. Formiran je stručni tim od geodeta, pravnika, arhitekta, prostornog planera ne bi li našli osnovu po kojoj zaustaviti izdavanje građevinske dozvole - kaže za Rudinu press načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov.
Da bi zaustavili betonizaciju obale provjerili su sve; veličinu parcele, udaljenost objekata od ceste i mora, zahtjev za zaustavljanje građevinske dozvole poslali Upravnom odjelu za prostorno uređenje i


- Od Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj tražili smo očitovanje o tome da li je za određene katastarske čestice utvrđena granica pomorskog dobra. Dobili smo odgovor da se spomenute čestice ne nalaze na pomorskom dobru! Požurili smo i postupak izglasavanja/donošenja novih Izmjena i dopuna PPU-a općine Murter-Kornati kojim bi onemogućili gradnju. No, izgleda da nismo bili dovoljno brzi, jer je građevinska dozvola izdana, ni manje ni više, nego jedan dan prije izglasavanja - pojašnjava Turčinov.
Radove su, nadalje, prijavili i građevinskoj inspekciji, tražili pomoć Ministarstva graditeljstva i Ministarstva zaštite okoliša…

- Na čuđenje inspektora, utvrđeno je da ne postoji osnova za obustavu gradnje. Čak smo potpisali i peticiju iniciranu od strane stanovnika ulice Pod Raduč. Kao što se može vidjeti na fotografijama karti prostornih planova, evidentno je da posljednje Izmjene i dopune prostornog plana onemogućuju gradnju na spomenutim česticama - kaže Turčinov, napominjući da bi ovu gradnju bile onemogućile i Izmjene i dopune PPU-a predložene prije nekoliko godina, kada nisu usvojene iz političkih razloga, oiše Rudina press.

 

FOTO:Rurina press
 

Iz kategorije: Vijesti