Datum objave: 11. Svibanj 2018

Objekti na plaži Rezalište mogli bi umjesto kupača privući inspekciju,a nisu ni proradili

Diana Ferić
Diana Ferić

Poduzetnici koji su, nakon raspisanog natječaja, s Gradom Šibenikom potpisali ugovor o najmu poslovnih prostora na gradskoj plaži rezalište na Brodarici mogli bi imati problema zbog različitih tumačenja koja su nam stigla iz Ureda za pomorstvo Šibensko – kninske županije i čelnika Grada Šibenika o proceduri za davanje u najam tih objekata.

 

 

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika ističe kako na toj lokaciji nema uvjeta za dodjeklu koncesije jer nije utvrđena granica pomorskog dobra. „ Sukladno članku 7. stavku 4. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koncesija se na pomorskom dobru može dati nakon što je granica pomorskog dobra utvrđena i provedena u zemljišnim knjigama, što u konkretnom slučaju nije urađeno. Dakle po odredbi samog Zakona preduvjet za postupak izdavanja koncesije je određivanje granice pomorskog dobra i provedba elaborata određivanja granice u zemljišnoj knjizi i svako postupanje mimo istog bi bilo protuzakonito“, ističe Mileta.

 

 

Jadranka Fržop, pročelnica Ureda za pomorstvo Šibensko – kninske županije ističe kako je čestica na kojoj se nalaze ti objekti pomorsko dobro i da je kao takva upisana u zemljišne knjige.

„Prije postupka dodjele koncesije mi osim prostorno – planske definicije prostora provjeravamo i je li neko područje upisano kao pomorsko dobro. Člankom 5. Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama (dalje ZPDL) građevine i drugi objekti na pomorskom dobru koji su trajno povezani s pomorskim dobro smatraju se pripadnošću pomorskog dobra.

Na pitanje kakva je morala biti procedura davanja u najam tih prostora na plaži Rezalište odgovara da se primjenjuje postupak kod gospodarskog korištenja pomorskog dobra:

 

 

„Sukladno članku 20. ZPDL koncesiju za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, te za korištenje ili gradnju građevina od važnosti za županiju daje županijska skupština na rok do najviše 20 godina, a prethodni postupak provodi nadležno upravno tijelo u županiji. Nadalje, građevine od važnosti za Republiku Hrvatsku određene su propisima iz područja prostornog uređenja, a građevine od važnosti za županiju smatraju se sve ostale građevine.Člankom 16. Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru propisani su kriteriji za određivanje visine koncesijske naknade za obavljanje turističko-ugostiteljske djelatnosti (restorani, caffe barovi, konobe i sl.) te definirani početni iznosi koncesijske naknade prema metrima kvadratnim (počevši od 12 m2 pa nadalje)“, ističe Jadranka Fržop što bi trebalo značiti da Grad Šibenik nije smio natječajem dati u najam te prostore pa bi se, ako najmoprimci pokrenuo svoje djelatnosti, mogao umješati inspekciji nadzor.

 

Iz kategorije: Vijesti