Datum objave: 05. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Žestoki politički sukobi i sučeljavanja oko uređenja Poljane

Diana Ferić
Diana Ferić

Uređenje Poljane izazvalo je žestoke političke sukobe i sučeljavanja među šibenskim političkim strankama, ali i samim gradskim dužnosnicima, a ni Šibenčani nisu mirno pratili što se događa.

Šibenska gradska uprava odlučila je za uređenje Poljane uzeti "pozamašan kredit" što po mnogima nije bilo pametno jer je "skrajnje upitan povrat tolikih novaca". Još veće polemika izazvala je odluka gradske vlasti da "za potrebe uređenja Poljane" zaposli četiri stalna radnika.

Nove prijepore izazvao je zastoj tek započetih radova. Nakon što je posječeno nekoliko stabala "radi toga što nam Poljana ima izgled seoskog pazara" radovi su stali i više nije bilo naznaka da bi mogli biti nastavljeni.

"Pošto se je sa više strana stalo prigovarati predsjednik općine i grada Šibenika opravdava taj postupak i time, što je Gradsko poglavarstvo pristupalo radnjama na uređenju Poljane smišljeno i stručno, kako bi ovaj najživlji dio grada dobio gradski i moderan izgled".

Ali ni poslije "gornje predsjednikove izjave još uvijek nije postignuta smirenost i negodovanje općinara, a napose stanovnika grada Šibenika, jer Poljana, koja kako i sam predsjednik priznaje predstavlja najvažniji dio grada, kada se je već jednom pristupilo njezinom modernom uređenju ne bi smjela ostati tako dugo razrušena".

Uslijedio je novi skandal. Otkrilo se da su članovi Gradskog poglavarstva "pri ugovaranju poslova pogodovali rodbini i sebi sklonim industrijalcima koji imaju strojeve i radnu snagu za takvu vrstu posla".

Uvjeravanja predsjednika općine "da će se radovi odnosno regulacija Poljane završiti uskoro" nisu ništa pomogla jer se ni nakon mjesec dana "ne vidi ništa osim početnih radova tj. posječenih stabala koja još nisu ni odvezena" te "još nedovršenog vodovodnog kanala i 4 željezna električna kandelabra koja trunu položena na zemlji".

"Koliko će tek trajati radovi na Poljani u cjelini i dok se dok po¬digne cijeli plato iznad tijela banovinske ceste za 15 centimetara te taj plato obrubi da bude Poljana potpuno odijeljena od svih putova, sam Bog zna" žalili su se kritičari Gradskog poglavarstva te dodatno negodovali zbog "golemog kredita za kojeg nitko ne zna u što je utrošen, a mogao bi općinsku blagajnu potopiti do opće besparice pa će bez plaća ostati i ona četiri stalna zaposlenika za Poljanu za koje nitko ne zna što im je posao osim da Bogu kradu dane i čekaju plaću".

Šibenčani su smatrali "da je cijela ta rabota smišljena da se netko obogati, a da Šibenik neće dočekati da se Poljana uredi tako da dobije moderan izgled tko zna kada, a sigurno ne kao što je obećano do ovogodišnje turističke sezone".

Bilo je to na današnji dan 5. lipnja 1936. godine. Tada započeti radovi nisu nikada bili dovršeni. 
 

Iz kategorije: Vijesti