Datum objave: 26. Lipanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Šibenčani zahtijevaju obustavu masovnog iseljavanja Hrvata

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Šibenika podnijeli su zahtjev Primorskoj banovini u Splitu da se odmah obustavi masovno iseljavanje Hrvata iz Dalmacije. Kao prvu mjeru predložili su zabranu prodaje jednosmjernih brodskih karata za sjevernu, južnu i srednju Ameriku te Australiju i Novi Zeland kao i jednosmjernih željezničkih karata na relaciji Šibenik - Trst - Genova odakle polaze brodovi prema iseljeničkim odredištima.

Šibenčani su poslali pismo podrške Pokretu za povratak u domovinu u sjevernoj i južnoj Americi, a od šibenske općine su zatražili da po uzoru na Split i Makarsku pokrene programe javnih radova na kojima bi se zaposlili siromašni povratnici koji nisu u dalekom svijetu uspjeli ostvariti svoje snove i nadanja. Šibenčani su bili spremni, usprkos općoj besposlici i socijalnom beznađu u Dalmaciji "odreći se dijela svojih prihoda i prepustiti ih povratnicima".

Bilo je to na današnji dan 26. lipnja 1930. godine nakon objave vijesti da se iz Dalmacije, ponajviše s dalmatinskih otoka, u prekomorske i europske zemlje u "samo u mjesecu svibnju izselilo 4755 lica, od kojih 91 posto muških među kojima je 95 posto mlađih od 30 godina".

Šibenski apel nije imao nikakav učinak, a volja Šibenčana da se u teškim vremenima ekonomske krize kada su i u Šibeniku zatvarane tvornice, propadale banke, a težaci gladovali jer svoje proizvode nisu imali kome prodati, odreknu dijela vlastitih skromnih prihoda u korist iseljenika - povratnika, ostala je samo veličanstvena gesta domovinske solidarnosti.

Bez odjeka je ostao i dobronamjerni Plan unutarnje emigracije kojim su Šibenčani predlagali da se napuštene kuće na otocima i obali napuče stanovništvo iz siromašnih dijelova Zagore "kako bi svima patnja bila manja, a nastalu pustinju obradovao barem poneki djetinji plač".

 

Iz kategorije: Vijesti