Datum objave: 30. Lipanj 2018

FOTO - Počelo snimanje HTV-ovog dokumentarca "Kako je počeo rock and roll u Šibeniku"

Diana Ferić
Diana Ferić

Prve scene dokumentarnog filma HTV-a koji govori o tome kako je počeo rock and roll u Šibeniku, prvom gradu u svijetu kojeg je pokretala Teslina izmjenična struja (bez koje ne bi bilo ni električne gitare pa ni rock and rolla), snimljene su sinoć u konobi Gorana Baranovića Miša, bubnjara grupe "Polaris".

Grupa "Polaris", najstariji izvorni šibenski band koji pod istim imenom i u istoj postavi postoji već više od pola stoljeća, okosnica je priče o Šibeniku i šibenskoj mladosti, modi, plesu i glazbi krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina. Dokumentarni film redatelja Ive Kuzmanića i urednika Alekseja Pavlovskog govori o iznimno zanimljivom razdoblju novije povijesti Šibenika u kojem je on doživljavao osebujni prosperitet, a njegova mladost rušila stege komunističke doktrine prije svega kroz rock glazbu i modu.

Osim grupe "Polaris" čija je dugovječnost i bez kompromisna odanost korijenskom rock and rollu iz njegovog najboljeg i najvažnijeg razdoblja kojeg su stvorili i obilježili The Doors, The Kings, ZZ top, Jmmy Hendrix, The Who, The Cream, Janis Joplin… u HTV-ovom dokumentarcu pojaviti će se šibenski bandovi "Sigmund" i "Pauci" te puno Šibenčana koji su u to vrijeme dolazili na plesove i koncerte, odlazili u Trst po modnu odjeću, nabavljali motore i automobile za sudjelovanje na utrkama, pratili svjetske trendove i usvajanjem novih svjetonazora mijenjali svojoj svijet.

U filmu će biti riječi i o prvim šibenskim rock grupama "Magnetima", "Mjesečarima", "Šibenčanima", "Jadnicima", "Makedosima", Grupi Mi, prvim šibenskim električnim gitarama, gumiđonkama, frajerima, kokoticama, pravilima šetanja Poljanom, otkrivanju espresso kave i zapadnih pića…

Snimanje se nastavlja večeras u 20.30 sati na Martinskoj gdje je u sklopu manifestacije "Ljetuj na Martinskoj" koju tradicionalno organizira Udruga Disco Gimnazija, organiziran polustoljetni koncert grupe "Polaris". Kao predgrupa će nastupiti grupa "Sigmund", a "Polarisima će se u finišu koncerta pridružiti grupa "Pauci". Zanimljivo je da u ove tri grupe sviraju trojica bubnjara čiji korijeni sežu u same početke rock and rolla u Šibeniku: Nikica Šprljan, Goran Baranović i Vojmir Roša.

Snimanje na Martinskoj je javno, koncert je besplatanv (brod s rive za Martinsku polazi u 20 i 21 sat, a vraća se u ponoć i 01 sat), a nakon bakljade u povodu 35. rođendana Navijačke udruge "Funcuti" poseban će koncert održati legendarni hrvatski rocker Dado Topić.

Dokumentarni film pod radnim naslovom "Kako je počeo rock and roll u Šibeniku" Program realizira se u produkciji HTV-ovog Programskog odjela „Kultura“ Hrvatske televizije.
 

Iz kategorije: Vijesti