Datum objave: 09. Rujan 2018

VEČERAS NA KRAPNJU – Trubadurska večer i premijera filma „Šibenski trubaduri“

Diana Ferić
Diana Ferić

Večeras u 19,30 sati u klaustru crkve sv. Krža na otoku Krapnju bit će održane 2. krapanjske trubadurske večeri, trubadurski festival kojeg je prošle godine pokrenuo krapanjski trubadur Svetin Milutin Mačak.

U sklopu Krapanjskih trubadurskih večeri premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Šibenski trubaduri“ Hrvatske televizije. Hrvatska javnost prvi dio dokumentarnog serijala o šibenskim trubadurima moći će vidjeti 27. rujna u 11,10 sati na prvom programu HTV-a
Prošle godine Krapanjske trubadurske večeri bile su neočekivano uspješna glazbena večer puna emocija tijekom koje su izvedene neobično lijepe skladbe koje su bile pravo otkriće.Na Prvoj krapanjskoj trubadurskoj večeri nastupili su trubaduri Vedranko Šikić Balara iz Murtera, Igor Lokas iz Vodica, Josip Bašić iz Šibenika i Tomislav Šimić Šašo. Oni će nastupiti i ove godine, ali na Krapanj dolaze još dva izvrsna šibenska trubadura, Marinko Miše i Joso Gracin.

Pokrovitelj manifestacije je Turistička zajednica Krapanj - Brodarica, program vodi Nikola Urukalo, a gosti su pokretač projekta "Šibenski trubaduri", novinar, urednik časopisa "Volim Šibenik", Stanko Ferić i ekipa HTV-a koja je prošle godine snimila dokumentarni film „Šibenski trubaduri“, prvi glazbeno dokumentarni film snimljen u Šibeniku nakon više od četiri desetljeća. .

Trubaduri su, podsjetimo, Šibečani, Krapljani, Murterini, Vodičani... koji svoju poeziju sami uglazbljuju i interpretiraju. Većina njih, iako ima izvrsne pjesme, nikada nije izdala nosač zvuka, ali svejedno imaju svoje hitove koje voli i rado slušaju oni koji ih poznaju.


Film „Šibenski trubaduri“ govori o Šibenčanima, Krapljanima, Murterinima, Vodičanima... koji uglazbljuju vlastitu poeziju i sami je izvode, a prepoznati su kao pjesnici ideala čiste ljubavi prema voljenim ženama i obožavanom zavičaju te se uklapaju u drevnu definiciju trubadura i trubadurstva.
U svojim pjesmama, poput svojih srednjovjekovnih prethodnika, trubaduri iz šibenskog kraja su nadahnuti nostalgični zaljubljenici u svoj grad, svoje isto i zavičaj, a postali su čuvari njihove baštine, kulture, tradicije, običaja, lokalnog narječja i jezičnog bogatstva.


Šibenik je hrvatska metropola trubadura, trubadurske tradicije i uglazbljene poezije koja predstavlja ideal čiste ljubavi prema ženama, ženskoj ljepoti, svome gradu i zavičaju. Ova rečenica jedan je od neočekivanih, ali možda i najvažnijih, otkrića do kojih se došlo tijekom 60 tjedana referendum o najljepšoj šibenskoj pjesmi svih vremena te sakupljanja i izučavanja specifične, autohtone šibenske pisme za srce i dušu, odnosno poezije uglazbljene i pjevane na šibenski način, jednom riječju šibenske šansone. To je prepoznala Hrvatska televizija i snimila dokumentarni film koji će biti prikazan u dva nastavka.

Brodska linija Krapanj - Brodarica:
17.45
19.30
20.30
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3