Datum objave: 17. Rujan 2018

Šibenčanin Ozren Rak: Stan mi prokišnjava,a upravitelj zgrade to ignorira i prijeti mi

Diana Ferić
Diana Ferić

Teško bolesni Šibenčanin Ozren Rak koji, kao socijalni slučaj, živi u gradskom stanu u zgradi na Šubićevcu, na adresi Ulica bana Josipa Jelačića 78/A obratio se javnosti nemoćan da riješi egzistencijalni problem koji mu ugrožava zdravlje. Stan u kojem živi je vlažan zbog toga što prokišnjava terasa na zgradi, a tvrdi da ne pronalazi načina da upravitelja zgrade, Koudi - stan odnosno danas tvrtku Stambeno-komunalno d.o.o. privoli da ta oštećenja sanira te da ga je dosadašnji kućepazitelj Nedjeljko Barać izvrijeđao i opsovao umjesto da mu u tome pomogne.

Izražava i sumnju u zakonitost načina na koji se upravlja tom zgradom u čemu mu potporu daju i neki drugi stanari koji su također, kako tvrde, „zaratili“ s kućepaziteljem te vlasnikom tvrtke koja upravlja zgradom Marinom Koudelom tražeći informacije o načinu na koji se troše sredstva pričuve i kredit koji je podignut na račun suvlasnika zgrade.

 

„Čakulone i čakuloni, operite jezike, pičke i kurce jer po vama smrdi cila zgrada, a ne vodite brigu o drugima“, stoji u obavijesti koju je kućepazitelj ovih dana izvjesio na oglasnu ploču u zgradi,a nakon toga je dao ostavku.

 

 

„ Stan u kojem živim prokišnjava jer nije sanirana terasa na zgradi već samo jedna dio. Gornja ploča je popravljena i izolirana samo nad dvosobnim stanovima, ali ne i nad djelom zgrade u kojem su jednosobni stanovi. Klada su vrućine u mom stanu je 100 stupnjeva, kada pada kiša zidovi se ovlaže. Dosadašnji kućepazitelj Nediljko Barač me u vezi s tim ignorira. Točno je da ja nisam vlasnik stana nego je to Grad Šibenik,a li oni nemaju pravo govoriti da sam ja građanin drugog reda i da nemam nikakvo pravo. Moram kazati da je puno toga čudnog u načinu na koji se upravlja tom zgradom. Dosadašnji kućepazitelj uopće nije vlasnik ni suvlasnik stana u kojem živi, a obavlja tu funkciju što je nezakonito. Sada je sam kao dao ostavku na krajnje neprimjeren način bez da je podnio službeno izvješće o svom radu i načinu na koji se troše sredstva vlasnika stanova. Suvlasnici zgrade su dali suglasnost za podizanje kredita, ali nitko ne zna u što su potrošena ta sredstva. Znamo samo da na računu nema novca. Marin Koudela i Barač su do sada upravljali tom zgradom kao da je njihova prčija bez ikakvog uvažavanja vlasnika stanova. Otkako se naplaćuje pričuva uplaćeno je sigurno najmanje 400 000 kuna, a ne zna se u što je to utrošeno. Ne zna se , primjerice, je odlučio da se uvede video nadzor i da se plaća najam za laptop koji koristi kućepazitelj. Barač me, kada mu se obratim vrijeđa i čak me je pokušao i fizički napasti kada sam mu nešto prigovorio“, ističe Ozren Rak koji tvrdi da je upravitelj digao kredit na račun te zgrade i nenamjenski ga potrošio. Obratio se i Upravnom odjelu za gradsku imovinu, ali ni oni nisu reagirali, a stan je u vlasništvu Grada Šibenika.

 

Njegovu nam je priču potvrdilo još dvoje stanara te zgrade. Jedna od njih ističe kako je, kada je tražila neka pojašnjenja od Marina Koudele, dobila odgovor kako nema pravo ništa pitati jer da nije ona vlasnica stana nego njezin suprug, s kojim je, inače, u braku više od 35 godina. „ Dakle, ja nemam prava, a čovjek koji nema nikakve veze sa stanom u kojem živi može biti kućepazitelj. Mislim da on i Koudela imaju neki deal i da upravljaju zgradom po sistemu „podijeli pa vladaj“ jer su s nekima od nas zaratili, a neke maze. Tako su nekima poslali ovrhu zbog neplaćene pričuve, a nekima nisu. Nitko ne saziva sastanke s vlasnicima stanova. Nemamo pojma na što se troši novac ni na što je potrošen kredit. Kućepazitelj je sada dao ostavku bez da je podnio službeno izvješće. Sve se svodi na to da ljudima ubacuje neke papiriće u poštanske sandučiće. Pa na što to sliči. Imamo potpisan ugovor s tvrtkom koja se zvala Koudi stan,a sada je promijenila ime u Stambeno – komunalno d.o.o. Djelatnik te tvrtke, kada je popravljao krov nam je kazao da je on službeni vlasnik te tvrtke, a ne Marin Koudela. Pitanje je i je li ta tvrtka zakonito pruzela našu zgradu od Biro stana. U svakom slučaju tu puno toga nije jasno“, kazala nam je.

 

Činjenica jest da je Međuvlasnički ugovor o upravljanu tom zgradom potpisan s tvrtkom Koudi – stan d.o.o., a da računi stižu od tvrtke Komunalno stambeno d.o.o., no točno je i da tvrtka nije bila u stečaju već je samo promijenila naziv što potvrđuje i Marin Koudela kojem smo se obratili za odgovore na pitanja koja postavlja dio stanara tvrdi „Vrlo je lako provjerljivo da naša tvrtka nikada nije bila u stečaju, niti pred stečajem, niti je bila u blokadi, a ponosimo se činjenicom trenda proširenja djelatnosti, uspjesima s energetskom obnovom te upravljanjem objektima diljem Zupanije na više od tri stotine stambeno poslovnih objekata. Upravljamo predmetnom zgradom od 2012. godine, a do sada su vršeni zahvati za koje su se suvlasnici odlučili i za koje su osigurali financijska sredstva u okviru pričuve.

 

On odbacuje sve optužbe i navode koje iznosi Ozren Rak.

 

„Vezano za pitanje je li točno da ne želimo intervenirati u vezi prokišnjavanja u gradski stan u kojem živi Ozren Rak odgovor je naprosto – ne, nije točno. Bez obzira na krajnje nevjerojatne konstrukcije gospodina Raka za koje saznajemo iz Vaših upita, želja nam je, u svrhu istinitosti informiranja, navesti slijedeće. Gospodin Rak nam se NIKADA nije osobno obratio vezano za sve što navodi, a iz njegovih tvrdnji proizlazi da naprosto ili ne razumije, ili ne želi razumjeti zakonom regulirane ovlasti upravitelja, kao niti koncept upravljanja nekretninom i privatnim vlasništvom. Naime, upravitelj zgrade ne postupa na način da „želi ili ne želi intervenirati“, jer želja upravitelja uopće nije relevantna, budući da je njegova uloga regulirana zakonom kao nalogoprimca suvlasnika zgrade. Dakle, upravitelj postupa na način da od strane suvlasnika prima njihovu volju artikuliranu pisanim putem, potrebnom većinom glasova suvlasnika. Budući da se radi o nekretnini na kojoj ima više suvlasnika, oni donose odluke o tome kada će se poduzeti koji radovi. Također, valja reći da sredstva pričuve zgrade koja se koriste za održavanje nisu upraviteljeva, niti se uplaćuju na njegov račun već na račun posebne namjene, za tu svrhu otvoren u banci. Iz pričuve, koja predstavlja imovinu suvlasnika zgrade, financiraju se radovi na zgradi, i to upravo oni koje suvlasnici odrede da će se izvesti. Gospodin Rak nije suvlasnik, stoga ne sudjeluje u donošenju odluka o namjeni sredstava, a o eventualnom prokišnjavanju nije zaprimljena prijava niti do strane gospodina Raka, niti od vlasnika konkretnog stana ili bilo koga drugog, a sve i da jest, upravitelj ne može samoinicijativno sanirati isto bez znanja i valjane odluke suvlasnika nekretnine“.

 

Koudela ističe i kako su neosnovane i izvan zdrave pameti optužbe da je njegova tvrtka digla kredit na račun te zgrade te da se ne zna na što je potrošen novac jer da je to naprosto nemoguće te navodi: „Svaki od suvlasnika redovno dobiva izvještaje o sredstvima zajedničke pričuve kao i izvještaj o utrošenim sredstvima, na svakoj zgradi kojom upravljamo, pa tako i na ovoj za koju pitate. Gospodinu Raku, na žalost, po sili zakona, ti izvještaji nisu dostupni jer isti ne polaže vlasnička prava na nekretnini“, objašnjava Koudela i najvaljuje sudsku tužbu protiv Raka.
 

Iz kategorije: Vijesti