Datum objave: 26. Rujan 2018

Gradnja podzemne garaže ispod Poljane počinje,kontroverze o opravdanosti i isplativosti ostaju

Diana Ferić
Diana Ferić

Zadovoljstvo gradske vlasti u Šibeniku time što nakon godina pripreme i lutanja počinje gradnja podzemne garaže od tri etaže na Poljani, ne dijele ni svi građani Šibenika ni barem dio stručne javnosti koja izražava bojazan da je riječ o neisplativom projektu koji bi, kako kažu mogao završiti kao „ekonomski Obrovac“.
Veći dio građana misli da je uređenje Poljane kao središnjeg gradskog trga dobrodošlo i nužno, ali sve je veći broj onih koji nisu za kopanje ispod nje i izgradnja podzemnih garaža.

 

Mnogi prometni stručnjaci, ali i građani laici pitaju se zbog čega se gradnjom podzemne garaže vozila dovode u središte grada umjesto da se garaže izgrade na rubnim dijelovima povijesne jezgre kao što je Draga i prostor sadašnjeg vatrogasnog doma jer bi i te garaže učinile povijesnu jezgru dostupnijom.
S druge strane, skupina ekonomista s kojima smo razgovarali, a veći dio kojih nije uopće iz Šibenika postavlja pitanje ekonomske opravdanosti te investicije. Njihov je stav da je gradska vlast, već kada gradi te podzemne garaže trebala prihvatiti ponudu nekih trgovačkih lanaca i jednu od tri etaže učiniti trgovačkom,a taj bi trgovački lanac zakupio i dio parkirnog prostora. Izražavaju bojazan da će izvan turističke sezone parkirališna mjesta ostati prazna, a Gradski parking bez zarade.
Zamjenika šibenskog gradonačelnika danijela Miletu nimalo ne impresioniraju ti stručnjaci i na pitanje vezano za njihove tvrdnje odgovara:“A ostali ekonomisti kažu drugačije. Što sad? Mi gradimo garažu, a ne trgovački centar. Nisu mi jasne ni primjedbe da će dio parkirališnih mjesta u zimskom razdoblju biti prazan. Pa nismo mogli projektirati garažu koja bi u sezoni fizički imala četiri etaže, a van sezone manje“, ističe on.

Kritičari šibenskog projekta gradnje podzemne garaže ističu i kako je šibenska investicija preskupa. U praksi postoje standardi o troškovima izgradnje takvih podzemnih garaža. Ta cijena se kreće oko 100.000 kuna po parkirnom mjestu. To su iznosi koji otprilike vrijede i u Hrvatskoj, ali i Austriji i drugdje. Na primjer, u Zagrebu garaža Tuškanac ima preko 400 parkirnih mjesta i njena izgradnja stajala je nešto više od 40 milijuna kuna. Šibenska garaža s nešto manje od 300 parkirnih mjesta, prema onome što se pojavilo u medijima, trebala bi stajati preko 50 milijuna kuna. Dakle preko 100 mjesta manje i preko 10 milijuna kuna više u odnosu na izneseni primjer, doznajemo u razgovoru s njima .

 

 

Danijel Mileta ima odgovor i na tu primjedbu i objašnjava da je razlika je u tome što je u na javnom natječaju dobiveni iznos od 48 milijuna kuna uključuje i uređenje glavnog gradskog trga te okoliša Gradske knjižnice. Osim toga, kaže on, u Šibensko – kninskoj županiji zadnjih godinu dana rastu cijene u građevinskom sektoru no ne navodi kolika je cijena uređenja trga, a kolika izgradnje garaže.

Činjenica je da javnosti nije predočen Elaborat o ekonomskoj opravdanosti i isplativosti te investicije.

„Elaborat postoji i radio ga je Gradski parking d.o.o. No, za ovakve projekte ne postoji elaborat koji može sa stopostotnom sigurnošću jamčiti buduće događaje narednih 10-15 godina i to bi ti neki ekonomisti s kojima ste pričali trebali znati. Inače, na ovu garažu, uređenje glavnog gradskog trga i okoliša Gradske knjižnice gledamo kao na nužno potrebnu komunalnu infrastrukturu, a ne poduzetnički pothvat“, odgovara Mileta iako je poznato da minimalni kriteriji isplativosti i posredne koristi postoje i kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi .

Izgradnja podzemne garaže ispod Poljane počinje ovog tjedna, a trajat će do 2020. godine. Investitor je Gradski parking d.o.o.
 

Iz kategorije: Vijesti