Datum objave: 21. Studeni 2018

NAGRADA FENDER: Šibenski bend "Polaris" dobio prestižnu Fenderovu nagradu!

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski bend Polaris dobitnik je Fender Mega Muzika Nagrade za 2018. godinu koja se pod pokroviteljstvom tvrtke Fender, jednog od najpoznatijih svjetskih proizvođača električnih gitara, već 15 godina dodjeljuje vrsnim glazbenicima koji svojim radom i doprinosom zaslužuju priznanje, a ostali su neprimijećeni od struke i ostalih dodjela nagrada.

Odluku o dodjeli donosi posebno savjetodavno tijelo, a njena svečana dodjela je svetkovina glazbe na kojoj nitko nije zavidan, ljut ili razočaran jer su svi na dobitku.

Dodjeli Fender Mega Muzika nagrade za 2018. godinu bit će održana u klubu Hard Place u Zagrebu u 29. studenog od 20 sati.

Osim šibenskog benda Polaris koji je dobio posebnu nagradu kao najstariji rock and roll band koji nikada nije promijenio svoju postavu, ovogodišnji obitnici Fender Mega Muzika nagrade su:
Bas: Bruno Langer
Klavijature: Tihomir Popo Asanović
Band: Atomsko sklonište
Blues: album "Sunnysiders", Krešo Oremuš i Zdenka Kovačiček
Gitara: Vlado Simčić Vava
Bubanj: Tigran Kalebota (posthumno) i Slobodan Grujičić Bobo
Vokal: Darija Hodnik
Ostali instrumenti: Željko Kovačić Kova (saxofon)
Demo band: Lika Kolorado

Bend Polaris pod tim imenom postoji od 1966. godine i od tada, više od pola stoljeća svira u istoj postavi koja se nikada nije mijenjala: Goran Baranović Miš (bubnjevi), Zoran Košuljandić (gitara, vokal,klavijature), Davor Crnogaća (bas) i Ivan Žurić (gitara). Bend je nastao iz početne jezgre (Davor Crnogaća, Zlatko Štrbinić, Stipe Tomičić, Mojmir Martin) koja se okupila 1964. godine. Nakon početnog oduševljenja bendovima poput The Shadows i The Beatles, već krajem ljeta 1966. godine počinju svirati čvrsti u to vrijeme progresivni rock. Među prvima u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji na svojim koncertima sviraju pjesme Jimy Hendrixa. Nakon gitarijade u Zadru gdje su upoznali grupu američkih studenata koja je donijela ploče s glazbom kakva se do tada još nije čula ni slušala u bivšoj Jugoslaviji, počinju svirati pjesme bendova koje su stvorili zlatno doba rock and rolla: The Cream, Janis Joplin Big Brother & Holding Company , The Doors, The Spencer Davis Grup i The Led Zeppelin.

Prema priči Stanka Ferića, urednika časopisa za kulturu sjećanjao Volim Šibenik, Hrvatska televizija je ove godine snimila dokumentarni film o bendu Polaris i počecima rock and rolla u Šibeniku. Redatelj filma je Ivo Kuzmanić, urednik Aleksej Pavlovsky, a producentica je Sanja Ivančin. U sklopu snimanja filma Polarisi su nastupili na Martinskoj na prvom šibenskom meiden Woodstocku. Njihov nastup u neviđeni su spektakl pretvorili šibenski Funcuti, a uz njih nastupila su još dva šibenske benda, legendarni Pauci i autorski solul & blues band Sigmund u kojem bubnjeve svira Nikica Šprljan, bubnjar slavne i nezaboravne Grupe Mi, a gost je bio Dado Topić.

Pogledajte video na našem Facebooku & https://youtu.be/MtkrsmRGgO4

Iz kategorije: Vijesti