Datum objave: 26. Studeni 2018

"Guljenje" klijenata:Banke u pola godine naplatile 1,6 milijardi kuna naknada i provizija

Diana Ferić
Diana Ferić

U moru različitih nameta koji nas svakodnevno pritišću možda se najteže nositi s onima koje nam naplaćuju banke. Kako bi olakšala građanima snalaženje i odabir, Hrvatska narodna banka izradila je preglednik koji omogućava usporedbu bankarskih naknada za najčešće korištene platne usluge, prenosimo s tportala.
Prema podacima Hrvatske narodne banke, u prvih šest mjeseci 2018. banke su naplatile 1,67 milijardi kuna naknada i provizija. Za raznovrsne usluge kreditne institucije svojim klijentima obračunavaju više od 200 različitih naknada i provizija, od kojih su najbrojnije one vezane za platni promet.
Riječ je o naknadama za vođenje računa, online bankarstvo, kreditne transfere, trajne naloge, kartične usluge i sl.
Ponekad je riječ o opravdanim naknadama za konkretnu uslugu, ali često nam nije jasno što ustvari plaćamo. Tako, primjerice, banke redovito naplaćuju naknadu za održavanje računa iako nikome nije jasno kako se to račun održava. Neke bankarske naknade nerazumno su visoke, osobito one vezane uz devizna plaćanja i podizanje gotovine na bankomatima.

 

Hrvatska narodna banka je u sklopu svojih aktivnosti na unapređenju financijske pismenosti izradila preglednik za usporedbu bankarskih naknada. Na mrežnim stranicama HNB-a možete naći interaktivni prikaz i mobilnu aplikaciju mHNB koji uključuju usporedbu najreprezentativnijih usluga povezanih s računom za plaćanje (tekući račun, žiroračun, platna kartica i sl.), a izlažu vas najvećem ukupnom i pojedinačnom trošku. Putem HNB-ova servisa možete usporediti naknade za pakete usluga koji uključuju vođenje kunskog tekućeg računa, kao i naknade za pojedinačne platne usluge izvan paketa.

 

 

Prilikom usporedbe naknada za pakete, možete odabrati paket s jednom ili više uključenih usluga. Za odabir se nudi pet najčešće korištenih usluga (vođenje računa, prekoračenje, izdavanje kreditne kartice te internetsko i mobilno bankarstvo).
Tako najpovoljniji paket s odabranih pet usluga po cijeni od 38 kuna ima Sberbank, a najskuplji je u OTP banci (63,17 kuna). Kada je riječ o kamatnim stopama na prekoračenje, najniže su u Kreditnoj banci Zagreb (6,9 posto), a najviše u Zagrebačkoj banci (9,40 posto).

Za pojedinačne usluge koje nisu dio paketa možete usporediti 13 onih najčešće korištenih. Primjerice, naknada za uslugu internetskog bankarstva (e-banking) kod deset promatranih banaka kreće se od sedam kunamjesečno u Raiffeisen banci do 12 kuna u PBZ-u, koji nudi objedinjenu uslugu internetskog i mobilnog bankarstva.
Što se tiče deviznih doznaka iz inozemstva, dvije od promatranih deset banaka, Kreditna banka Zagreb i Sberbank, ne naplaćuju naknadu, a ostale naplaćuju naknadu od sedam do 7,5 kuna.

 

Za korištenje kreditnih kartica većina banaka ne naplaćuje upisninu, ali zato naplaćuju godišnju članarinu od 100 do 200 kuna.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: