Sidebar Menu

Datum objave: 28. Studeni 2018

HRVATSKA TELEVIZIJA – Počelo snimanje dokumentarnog filma o slavnoj Grupi „Mi“

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezaboravni šibenski Miovci, Grupa „Mi“ koja je vladala rock scenom Hrvatske i bivše Jugoslavije krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina konačno su dočekali da o njemu bude snimljen dokumentarni film.

Film se snima u produkciji Hrvatske televizije. Redatelj je Ivo Kuzmanić, urednik Aleksej Pavlovsky, producentca Sanja Ivančin, direktor fotografije je Dušan Vugrinec, a asistentica redatelja Žaklina Komljen.

Prvi kadrovi snimljeni su jučer, a večeras se snimanje nastavlja na koncertu Grupe „Mi“ u zagrebačkom klubu Hard Place. Početkom prosinca HTV-ova ekipa seli u Šibenik gdje će snimati šibenski dio priče o Miovcima.

Šibenski glazbenici, Neven Mijat (prvi vokal, orgulje, trombon), Mirko Vukšić (gitara, vokal), Siniša Škarica (bas-gitara, vokal), Berislav Baranović (ritam gitara), Aljoša Gojanović (saksofon, tenor i bas) i Nikica Šprljan (bubnjevi), poznati pod imenom Grupa „Mi“ bili su glavni akteri zlatnog doba proboja rock glazbe i rockerskih svjetonazora u socijalistički sustav vrijednosti. Kasnije su im se pridružili Slaven Beban (tenor saksofon), originalni član šibenskog prabenda sastava „Makedo“ i vrsni gitarist Vedran Božić

Uživali su ugled, popularnost i slavu kakva je danas gotovo nezamisliva. Bili su idoli generacije, a slijedile su ih tisuće mladih. Vrhunac su doživjeli 1970. godine u vrijeme nevjerojatne ekspanzije nove, električne glazbe. To je doba po jednoj popularnoj glazbenoj manifestaciji nazvano Pop ili Rock eksplozijom. Miovci su se tada nadmetali sa slavnim sarajevskim „Indexima“, moćnom beogradskom „Korni grupom“ i žestokim osječkim „Dinamitima“ koje je predvodio legendarni Dado Topić.

„Korni grupa“ je imala mega hit „Jedna žena“, „Indeksi“ su rušili rekorde s pjesmom „Da sam ja netko“, a Grupa „Mi“ je s budućom divom hrvatske glazbe Josipom Lisac i pjesmom Arsena DedićaŽivot moj“ bacala u delirij prepune sportske dvorane. Te su godine snimili i svoja dva najveća hita „Bam-Bam-Baba-Lu-Bam“ / „Ljubav ti više nije tako važna“ i „Dijana“ / „Sjećanja“.

Grupu „Mi“ osnovali su u jesen 1966. godine u Šibeniku bivši članoi prvih šibenskih rock bendova „Magneta“ i „Mjesečara“. Prvi samostalni koncert održali su 9. ožujka 1967. godine u prepunoj sali kina "Zagreb", a već u veljači 1969. godine imali su nastupili u Milanu u elitnom klubu "Wanted Saloon".

Miovcu su formalno prestali postojati 1971. godine, međutim nastavili su svirati sve do danas pa se s pravom ubrajaju među najstarije bendove u svijetu. Njihova slava nikada nije zamrla, a njihovi su hitovi i danas rado slušani. U Hrvatskoj i na prostorima bivše Jugoslavije nikada ih nitko nije uspio naslijediti, a kamoli nadmašiti.

U originalnoj postavi ponovno su se okupili trideset godina 2001. godine da bi nastupili na Večerima dalmatinske šansone, a 2003. godine održali su nezaboravni koncert u zagrebačkoj "Tvornici" na kojem im se pridružio nezaboravni Oliver Dragojević ( KLIKNI OVDJE: https://youtu.be/FI0HIHH6B3M )

Dokumentarni film o Grupi „Mi“ nastavak je dokumentarnog filma o počecima rock and rolla u Šibeniku. Prvi dio snimljen je u lipnju ove godine u Šibeniku, a u središtu priče je bend „Polaris“, najstariji rock bend koji nikada nije promijenio postavu i odrekao se svog repertoara. 

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.