Datum objave: 11. Prosinac 2018

Božićno-novogodišnji domjenak Impol - TLM-a:Ponos zbog učinjenog, priznanje problema i donacija potrebitim

Diana Ferić
Diana Ferić

Čelni ljudi Impol grupe koja je vlasnik šibenskog Impol – TLM-a, Andrej Kolmanić, glavni izvršni direktor Impol grupe i Tomaž Smolar, direktor divizije Valjaonica podijelili su na današnjem božićno – novogodišnjem susretu sa novinarima i predstavnicima gospodarskog života ponos zbog svega što su u protekle dvije i pol godine napravili u Impol – TLM – u, ali i probleme na koje su naišli i zbog kojih kasne s poslovnim planovima. „Valjački stan V 24, kao ključno postrojenje, nije baš tako dobar kako smo mislili kad smo kupovali TLM pa smo na njegovu modernizaciju potrošili puno više vremena nego što smo očekivali“, priznao je Kolmanić no na kraju je sve dobro završilo.

 

Bilo je lijepo čuti da šibenske Valjaonice i V 24 sada imaju središnju ulogu u Impol grupi kada je riječ o valjanim proizvodima i da imaju za njih stratešku ulogu. Nedavno su ugasili svoju valjaonicu u Slovenskoj Bistirici. „Istina, naišli smo na niz nepredviđenih grešaka na V 24 koje nismo očekivali.Ne znamo što ih je uzrokovalo, kriva instalacija tog stroja prije ili nešto drugo pa smo umjesto dva mjeseca na modernizaciju potrošili pola godine, ali sada je sve završeno. Radimo dobro i stabilizirali smo proizvodnju“, istaknuo je Smolar. Tim valjačkim stanom upravlja isključivo umjetna inteligencija. Fiksirani su isključivo na kvalitetu proizvoda i njoj je se prilagođava sve u proizvodnom procesu.
U ovoj godini povećat će proizvodnju na oko 87 000 tona što je 17 posto više nego lani. Instalirali su i treću peć tako da su kapacitete povećali za 50 posto.
Po riječima Tomaža Smolara do sada su u Impol – TLM u Šibenik uložili oko 100 milijuna eura. Dobra vijest je i da je pri kraju uvođenje nove linije za proizvodnju dijelova za automobilsku industriju koja će također biti smještena u Šibeniku.

 

Po riječima Nine Potočnik iz Impolove tvrtke Kadring Impol – TLM zapošljava trenutno 420 radnika i u bliskoj budućnosti, dok se ne proširi i ne poveća proizvodnja nemaju namjeru povećavati njihov broj. Ali Impol grupa, kazala je, stalno radi na obrazovanju visoko stručnih radnika pa su razvili vrlo dobru suradnju s Tehničkom školom u Šibeniku koju žele proširiti i na druge škole, a stalno stipendiraju i učenike srednje škole i studente. Prosječna plaća u Impol - TLM -u  iznosi 1180 eura ili 15 posto više od nacionalnog prosjeka.

Andrej Kolmanić ustvrdio ke kako Impol grupa stalno raste i ostvaruje svoje strateške ciljeve, a jedna od najboljih stvari koja im se dogodila u 2018. Gdoini je proboj na tržište SAD –a do kojeg je najvećim dijelom došlo zbog toga što je SAD uveo carine na kinesku robu. Istodobno su im poroblem povećanje cijena energenata i odnosi između Rusije i Amerike koji utječu na povećanje cijene aluminija.

 

No i dalje njih je plan ostvarivati do 2025. godine milijun eura prometa i povećati proizvodnju na 400 000 tona aluminijskih proizvoda godišnje.

Impol grupa i Impol – TLM još jednom su potvrdili da su i društveno odgovorno poduzeće i da pomažu i lokalne zajednice u kojima djeluju. Tako je Marijana Lažeta, direktorica Impol – TLM - a danas Branki Bego, ravnateljici Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac ček koji glasi na 7 500 kuna za njihove aktivnosti. Ta ustanova već više od 50 godina uspješno skrbi o djeci i mladima sa smetnjama u razvoju, a imaju i svoje radionice i proizvode s kojima su prisutni na tržištu. Vrijedno je istaknuti i da odluku o tomu kome će se dodijeliti donacija nije donijela uprava Impol - TLM -a nego  zaposlenici te tvrtke  među kojima je provedena anketa.

 

Sve to događalo se na božićno – novogodišnje domjenku koji je Impol grupa priredila za novinare kako bi im zahvalili na uspješnoj suradnji u 2018. godini. Na taj prijem su bili pozvani i predstavnici županijske i gradske vlasti, ali, iako je riječ o najjačoj i najperspektivnijoj tvrtki koja trenutno djeluje u Šibeniku i koja je spasila aluminijsku proizvodnju u Šibeniku, nitko se od njih nije pojavio.


 

Iz kategorije: Vijesti