Datum objave: 17. Prosinac 2018

Počelo snimanje dokumentarca o kulenicama – drevnom pučkom specijalitetu

Diana Ferić
Diana Ferić

Kilin, kulenica, divenica radni je naziv novog dokumentarnog filma Hrvatske televizije o šibenskim delicijama i gastronomskim bogatstvima.

Na filmu radi jedna od najboljih hrvatskih dokumentarstičkih ekipa; urednik Aleksej Pavlovsky, redatelj Ivo Kuzmanić, direktor fotografije Dušan Vugrinec, tonski snimatelj Borna Cvitanović, majstor rasvjete Ljudevit Fištrić i tajnica redatelja Žaklina Komljen. Snimanje je počelo u Pirovcu u konobi „NonoDejane Dobrović, gdje je Kata Relja uz domaćinsku pomoć Ivanice Krišto pokazala kako se i od čega prave pirovačke divenice.
Snimanje se nastavlja danas, a trajat će do 22. prosinca. Prema planu različite vrste kulina, kulenica i divenica u šibenskom kraju, običaji vezani uz njih bit će snimane u Vodicama, Kući pršuta obitelji Roca, Skradinu, restoranu „Visovac“, kod obitelji Kovilić u Ćulišiću, Nacionalnom parku „Krka“, Primoštenu Burnjem, Dragama i Kalini te Jurlinovim dvorima don Stipe Perkova.

Dokumentarni film o kulinu, kulenicama i divenicama, raritetnim specijalitetima šibenskog kraja osmi je HTV-ov dokumentarni film koji se snima prema pričama i novinarskim istraživanjima šibenskog novinara i publicista Stanka Ferića, urednika časopisa za kulturu sjećanja "Volim Šibenik". Serijal ima zajdničko ime „Priče s končom – iz borše Stanka Ferića“.

Do sada je HTV prikazao dva filma iz tog serijala; „Šibenska luganiga“ i „Šibenski trubaduri“, a iduće godine bit će prikazani ostali filmovi; „Oda janjetini – 8000 godina tradicije janjetine pečene na ražnju“, „Obrana dječje radosti – MDF u Domovinskom ratu“, „Polaris – najstariji rock and roll band na svijetu“, „Grupa Mi“ i „Šibenska Zagora – drveni divovi“.
 

Iz kategorije: Vijesti